Zasilanie +15 masa -15V z napięcia dc30V lub AC30V

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
prooff

Zasilanie +15 masa -15V z napięcia dc30V lub AC30V

Post autor: prooff » 16 mar 2006, 19:09

Mam problem z napieciami, aż wstyd pytac ale kto pyta nie błądzi.
Do dyspozycji posiadam napiecie przemienne lub stałe o wartosci około 30 wolt i wydajnosci prądowej 5A , a potrzebuję ,,przerobic"je na symetryczne+/- 15 wolt i wydajnosci min. 1,5 A.
Dzielnik napieciowy nie wchodzi w rachube gdyż by się grzał i nie jest okreslona na sztywno wartosc rezystancji obciążenia.
Zastosowałem sztuczny pomysł na stabilizatory napiecia dodatni i ujemny z ,,wiszącą"masa ale kondensator przed nim o wartosci 2200uF zrobił paw!.
Może ja cos żle robię , łączę , mysle ( ale obciach)
POMOCY.

Bogdan Janik
-

Post autor: Bogdan Janik » 16 mar 2006, 19:22

kondensator strzelił - abył na własciwe napięcie?
generalnie nie powinno być problemu z wykonaniem klasycznego zasilacza stabilizowanego symetrycznego napewno gdzieś się znajdzie albo ktoś wskaże ci opis - ja na razie nie mama czasu
pozdrawiam

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 16 mar 2006, 20:25

jeśli masz transformator ~30V z dwoma niezależnymi uzwojeniami wtórnymi lub z wyprowadzonym środkiem to proponuję (zobacz poniżej):

nie piszę jak połączyć dwa niezależne uzwojenia wtórne ze sobą w jedno bo nie wiem czy będziesz miał warunki aby zlokalizować początki i końce tych uzwojeń.

dlatego uważam, że jedna z tych opcji jak na załączniku powinna być wystarczająca.
w zależności od tego co ma zasilać Twój zasilacz zastosuj odpowiedni filtr i stabilizację.
co do wydajności to spoko będzie nadal ok. 5A. zastosuj też odpowiednio duże prądowo diody :!:

co więcej mogę napisać, rysunki schematu(ów) mówią same za siebie :wink:

co do kondensatora "PAW" strzelił ci? !!! to prawdopodobnie zastosowałeś kondensator na zbyt niskie napięcie.
traf ma ~30V między początkiem a końcem cewki. po środku oczywiście jest ~15V w stosunku początku i końca.
stosuj zasadę pozostawiania rezerwy napięcia pracy kondensatorów.
jeśli podłączysz kondensator pod wyprostowane +/- 15V to niech on ma chociaż zakres na te 25V :!:

pozdrawiam
Załączniki
prostowniki.gif
(5.27 KiB) Pobrany 3671 razy

krzych
-

Post autor: krzych » 16 mar 2006, 22:42

Kondensator strzelił. A podłączyłeś go za mostkiem, czy przed? Jeśli za, to albo dałeś mu odwrotną polaryzację, albo był on za zbyt napięcie (przebiło go). Jeśli przed, to się nie dziwie (przepłynął przez niego prąd przemienny o dużej wartości, z elektrolitu wydzieliły się gazy, ciśnienie wewnątrz kondensatora wzrosło i go rozerwało). Według mnie, to ten pomysł z tą "wiszącą" masą jest dobry (rozumiem, że twoje trafo ma tylko jedno uzwojenie wtórne o nap.30V). Musisz tylko przed każdym ze stabilizatorów umieścić osobne kondensatory (jeden między "+" a masę, drugi między masę a "-"), koniecznie o tych samych pojemnościach. Pamiętaj, że jeśli trafo daje ~30V, to na każdym z kondensatorów będzie panowało napięcie 15*√2≈21V (między "+" a "-" 30*√2≈42V), pomijam spadki napięcia na mostku. Przy symetrycznym obciężeniu, małym poborze prądu i dużych pojemnościach kondensatorów powinno się udać :wink: .

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 17 mar 2006, 14:04

Gość pisze:Zastosowałem sztuczny pomysł na stabilizatory napiecia dodatni i ujemny z ,,wiszącą"masa
Czy moszna prosić o umiszczenie na forum schematu?

ODPOWIEDZ