Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
-
jano_S
Mam zasilacz ze starego kompa i planuje przerobic sobie go na zasilacz laboratoryjny. Mam tam standartowo +12, -12, +5, -5 no i GND oczywiście Very Happy. Ale jest tam jeszcze jeden "magiczny" kabelek. Opis na plytce to "PG", jest koloru pomarańczowego. Co to jest za kabelek, do czego on służy? Jak podłaczyłem go z masą (czarny kabelek) do woltomierza to pokazywał napięcie około 5V. Ale wątpię ze on jest odpowiedzialny za zasilanie 5V, bo po co, jak już jest?
Zadałeś identyczne pytanie w innym dziale, które pozwoliłem sobie usunąć. To, że zadasz dwa razy takie samo pytanie nie spowoduje, że dostaniesz dwa razy lepszą odpowiedż
gaweł (moderator)
-
gaweł
- Użytkownik
-
Kontakt:
Też używam zasilacza ze starego kompa jako zailacza laboratiryjnego.
Ten problematyczny kabelek PG to Power Good i sygnalizuje osiągnięcie przez zasilacz stanu stabilnych wszystkich napięć wyjściowych. W praktycznych zastosowaniach możesz go zinorować. Ja nie używam tego sygnału.
-
misuszatek12
- -
-
Kontakt:
Witam
I ja tak zagospodarowałem swój stary zasilacz komputerowy
ten kabelek wyśmienicie może służyć za kontrolkę stanu zasilacza
niewielkim kosztem można zbudować układzik z diodą Led-->zielona OK
czerwona zwarcie, przeciążenie
Czasem się przydaje takie udogodnienie....
Pozdrawiam
-
AWS 303
- Użytkownik
Ja sobie pod PG podłączyłem diodę.
-
Koleszek
- Użytkownik
-
Kontakt:
Zasilacz komputerowy średni nadaje się jako zasilacz laboratoryjny. Do uruchamiania nowych konstrukcji, zwłaszcza w.cz., lepiej nadają sie zasilacze liniowe. Od impulsowych mogą powstawać zakłócenia, które bardzo ciężko zdiagnozować i godzinami zastanawiamy się, dlaczego coś nie działa, jak powinno, a to tylko zasilacz. Jeśli pracujesz tylko z cyfrówką - nie powinno być żadnych problemów.
-
adi-niunio
- Użytkownik
-
Kontakt:
Koleszek pisze:Do uruchamiania nowych konstrukcji, zwłaszcza w.cz., lepiej nadają sie zasilacze liniowe.
nie wiele ludzi , zwaszcza poczatkujacych robi w.cz. wiec moim zdaniem taki zasilacz jest dobrym rozwiazaniem, jesli ma izolacje galwaniczna. zielony (chyba) do masy i startujemy.
-
AWS 303
- Użytkownik
Ja z ATX'a wywaliłem przewody, dorobiłem przełacznik zwierający PS.ON. do masy i jazda.
[ Dodano: 2008-07-09, 18:02 ]
Czy jedna dioda podłączona do PowerGood może saszkodzić scalakowi wewnątrz?
Zasilacz to ATX. Na scalaku pisze dużymi cyframi 2003