MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Lord

MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI

Post autor: Lord » 26 lip 2005, 20:50

Witam wszystkich, szukam porady w następującej sprawie - parę dni temu stałem się posiadaczem analogowego miernika częstotliwości MC-3B produkcji Wrocław. Przyrząd ma już parę lat, ale myślę, że można go jeszcze wykorzystać. Mam jednak problem/pytanie - jak można sprawdzić czy jego wskazania są poprawne i czy nie wymaga kalibracji ? Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję :) pozdrawiam

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 lip 2005, 6:04

:arrow: 1. najrozsądniej to byłoby skorzystać z generatora sygnałowego i wiarygodnego, skalibrowanego częstościomierza (lub oscyloskopu),
ale nie wiem jakie masz możliwości...
podajesz sygnał wzorcowy i porównujesz odczyty, tak?

sposoby domowe:

:arrow: 2. kup oscylator 10MHz (nie kwarc, tylko oscylator, jak na płytach głównych PC), do tego
podłącz kaskadę dzielników /10 ( np. 7490 ), będziesz miał na kolejnych stopniach prostokąt: 1MHz, 100K, 10K, etc....

:arrow: 3. zagoooogluj za plikami *.wav / *.mp3 z nagranymi sygnałami o konkretnych częstotliwościach (chyba nawet na którejś płycie z EdW takie coś było, ale nie jestem pewna), ostatecznie zagoogluj za softem, który Ci takie pliki wygeneruje - musi taki gdzieś być. I wtedy karty dźwiękowej używasz jako 'wzorcowego generatora'. tak przynajmniej z grubsza określisz, czy Twój nabytek coś jest wart, ale polecam p.1.

powodzenia! :)

LordM
-
Kontakt:

Post autor: LordM » 27 lip 2005, 14:40

Dzięki za rady...chyba skorzystam ze sposobu z kartą - na sygnal wzorcowy nie mam co liczyć :)...że też sam na to nie wpadlem,
Mam jeszcze jedno pytanie - pewnie banalnie proste - nie mam przewodu (chyba mówi się sondy) do pomiarów - czy wystarczy podączyć zwykly przewód do środkowego otworu w wejściu ?

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 lip 2005, 14:47

witaj na Forum :D

muszą być połączone masy kompa i miernika, więc
jeżeli chcesz wykorzystać kartę dźwiękową to zrób sobie
na szybko taki kabelek: z jednej strony wtyczka BNC, z drugiej 'mały Jack' (3 mm),
stereo, który kanał wybrać to zależy na którym Ci będzie grało :mrgreen:
przewód powinien być w ekranie, jak do sygnałów w sprzęcie audio...
generalnie miłej zabawy....

LordM
-
Kontakt:

Post autor: LordM » 30 lip 2005, 16:25

...dzięki za porady :) - miernik sprawdzony i co ciekawe działa znakomicie :D ,pozdrawiam

ODPOWIEDZ