Zasilacz KORAD KA3003D-3S - modyfikacja

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Zasilacz KORAD KA3003D-3S - modyfikacja

Post autor: Wojtek » 30 cze 2016, 9:10

Jestem w trakcie poprawek wcześniejszej modyfikacji zasilacza (wyciszenie) i zwróciła moją uwagę jedna płytka, która w innej serii tych zasilaczy KA3003P ma możliwość komunikacji poprzez rs i usb, ja w moim nie mam takiej możliwości chociaż płytka jest (ale bez złącz i jakiegoś jednego scalaka oraz kilku innych elementów), czy ma ktoś wersję "P" aby mógł porównać co tam ma wersja P ? Bo może przeróbka okazałaby sie banalna i miałbym komunikacje z PC?
Załączniki
ka3003d-3s_2.JPG

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 lip 2016, 17:36

Zerknij tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=g94mpom2Ahs (EEVblog 314), przewiń do 10:30.
Oraz na forum: http://www.eevblog.com/forum/blog/eevbl ... rdown/?all
Wygląda na to że ze zdjęć odczytasz wyłącznie grubość obudowy układu. Wszystkie nadruki są starte jak na Twoim zdjęciu.

Ze zdjęcia płytki wynika że masz kompletny interfejs RS232 na jakimś max232 lub wersji niskonapięciowej, wystarczy wlutować złącze i spróbować zagadać.
Od strony USB brakuje tylko najdroższego komponentu - konwertera USB->RS. Wpisy na forum sugerują producenta Nuvoton, ale nie znalazłem wzmianki o jaki model chodzi.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 lip 2016, 19:07

Dzięki znalazłem już, te linki też. Tak to jest nuvoton http://media.digikey.com/pdf/Data%20She ... NUC120.pdf
ale u mnie płytka jest jakby podwójna no zresztą ja mam potrójny zasilacz a to wszystko co znajduje się w sieci dotyczy pojedynczego. Chyba odpuszcze sobie jednak uruchamianie rs232 przynajmniej na razie. U mnie jest MAXIM 232 na zdjęciach w sieci również.
Obrazek

ODPOWIEDZ