Bezpiecznik przed listwą zasilającą w warsztacie.

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
kudelczak
-
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2015, 13:39
Lokalizacja: Internet

Bezpiecznik przed listwą zasilającą w warsztacie.

Post autor: kudelczak » 04 maja 2015, 13:46

Witam,

Chciałbym sobie zrobić bezpiecznik w warsztacie tuż przed listwą zasilającą, a że nie mam pojęcia o tym proszę o pomoc ilu amperowy zakupić? Dopiero zaczynam przygodę z elektroniką, więc moja wiedza jest zerowa.

Z góry Wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony 04 maja 2015, 16:15 przez kudelczak, łącznie zmieniany 1 raz.

KrystianPoland
-
Posty: 11
Rejestracja: 01 maja 2015, 13:20
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: KrystianPoland » 05 maja 2015, 12:55

Podaj parametry sieci-jakie napięcie i prąd masz dostępny?

kudelczak
-
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2015, 13:39
Lokalizacja: Internet

Post autor: kudelczak » 05 maja 2015, 14:14

Napięcie jak to w gniazdku 230V. Potem będzie zasilacz warsztatowy zrobiony z zasilacza komputerowego.

KrystianPoland
-
Posty: 11
Rejestracja: 01 maja 2015, 13:20
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: KrystianPoland » 05 maja 2015, 18:28

Wstaw 16 A

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 maja 2015, 20:27

Jest bezsensowne wstawianie takiego bezpiecznika, a to ze względu na to że w rozdzielni już taki pewnie istnieje. Jeśli nie masz zamiaru robić nic z 230V, to kup najzwyklejszą listwę przeciwprzepięciową. W listwę jest zabudowany bezpiecznik topikowy który da więcej pożytku niż bezsensowny "ES". Co było by bardzo wskazane to FI, tzw. różnicówka - przy różnicy prądów 30mA następuje zadziałanie. Dokładniej gdy prąd przewodu fazowego [L] nie jest taki sam co przewodu neutralnego [N], a różnica jest równa lub większa 30mA, to następuje zadziałanie = odłączenie napięcia. Jednak taka instalacja to jest ingerencja w instalację 230V i nie koniecznie jest to zadanie dla początkującego.

Jeśli masz zamiar składać układy, trochę lutować etc. To w ogóle nie jest Ci potrzebne przerabianie obecnej instalacji, a takie podejście jest jedynie zagrożeniem dla własnego życia.

KrystianPoland
-
Posty: 11
Rejestracja: 01 maja 2015, 13:20
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: KrystianPoland » 05 maja 2015, 20:38

Zgodzę się z Tobą, niestety kolega nie podał podstawowych parametrów sieci.Nawet nie wiemy ile żył ma jego instalacja itp.I z kolei nie każda różnicówka działa przy różnicy prądu 30mA ale to akurat nie mniej ważne.Przy braku uziemienia stosowanie listwy również jest bez sensu.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 maja 2015, 20:50

Kolega nie podał parametrów sieci bo jak wspomniał w pierwszym poście nie zna się na tym. Tym samy napisał w kolejnym poście co wiedział.
Sama listwa da tyle więcej, że bezpiecznik topikowy można wymienić na mniejszy, jak również przy jego wymianie nie ryzykuje się porażeniem.

KrystianPoland
-
Posty: 11
Rejestracja: 01 maja 2015, 13:20
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: KrystianPoland » 05 maja 2015, 20:53

A Es-a wystarczy na nowo włączyć............

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 05 maja 2015, 21:16

Ehem, pewnie. W ogólę tego nie neguję, jednak jest tak skonstruowany że bez problemu można paluchami dotknąć elementów pod napięciem przy samym włączaniu go. Bez dodatkowej obudowy ani rusz.

kudelczak
-
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2015, 13:39
Lokalizacja: Internet

Post autor: kudelczak » 06 maja 2015, 6:55

Witam,

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Mam jednak jedną wątpliwość, mianowicie nie mam uziemienia i czy lista w tym wypadku zda egzamin?

Pozdrawiam,
Kudełczak

KrystianPoland
-
Posty: 11
Rejestracja: 01 maja 2015, 13:20
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Post autor: KrystianPoland » 06 maja 2015, 15:55

Nie zda egzaminu.Masz tylko dwie żyły? Jeśli tak to montaż bezpiecznika jest bez sensu, masz go w skrzynce więc nie ma sensu dublować zwłaszcza że wiedzę masz dość niską w tym temacie a z napięciem 230 V nie ma żartów.

kudelczak
-
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2015, 13:39
Lokalizacja: Internet

Post autor: kudelczak » 07 maja 2015, 6:38

Jeszcze raz Bardzo dziękuje za odpowiedź.

ODPOWIEDZ