Sprawdzenie oscyloskopu, kalibracja, zmniejszanie jasności,

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
skoomi
-
Posty: 1
Rejestracja: 14 sty 2015, 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Sprawdzenie oscyloskopu, kalibracja, zmniejszanie jasności,

Post autor: skoomi » 14 sty 2015, 18:37

Witam serdecznie;)
Właśnie spełniłem swoje małe marzenie:) Kupiłem sobie w końcu oscyloskop. Pomyślałem, że na początek warto byłoby sprawdzić czy pokazuje co powinien pokazywać :) I dzięki temu w końcu zdecydowałem się założyć tutaj konto ;) Witam więc jeszcze raz wszystkich oficjalnie i od razu, trochę niegrzecznie zwracam się o pomoc w nurtujących mnie kwestiach.

Jest to ten model: http://www.ndn.com.pl/katalog/ndn/pdf/DF4321.pdf
Na pierwszy ogień poszły przełączniki - wszystkie działają :D

Po podłączeniu sondy do generatora wzorcowego 1kHZ 0,5V z ustawieniem tłumienia sondy x1 otrzymałem obraz prawie prawidłowy: amplituda zgadza się idealnie, natomiast częstotliwość jest ciut za duża.
Po przełączeniu sondy na x10 amplituda jest ciut za mała, a częstotliwość dalej ciut za duża.

Czy zmniejszenie amplitudy może być spowodowane sondą?(TEXAS 20MHz)

Kolejna sprawa:
Jak poznać na schemacie, który potencjometr jest od korekcji toru X? Na załączonym fragmencie schematu znalazłem potencjometr X GAIN(w prawym dolnym rogu) i gdzieś wyczytałem, że to może być to. Czy jest to pewne czy nie bardzo? :D
SCHEMAT

Kolejna sprawa:
Kiedy wejście jest sprzężone z GND jasność krechy jest duża i mniej więcej jednakowa na wszystkich podstawach czasu. Jednak kiedy oglądam sobie już ten prostokąt wzorcowy 1kHZ przebieg jest jasny tylko do podstawy 50us. Na kolejnych coraz bardziej ciemnieje, aż na 100ns już go praktycznie nie widać. Czy to normalne zachowanie i kiedy podłączę sygnał o większej częstotliwości to jasność będzie dobra? Niestety na razie nie mam generatora żeby podłączyć np 5MHz ;/

I jeszcze jedna sprawa:)
Zbocze tego sygnału wzorcowego mogę obejrzeć najdokładniej na ustawieniu 50us/dz i włączeniu rozciągnięcia x10, czyli na 5us/dz. Kiedy próbuję zmniejszyć ten czas to już nie widzę zbocza i nijak nie mogę temu zaradzić. Domyślam się, że to już po prostu wada oscyloskopu analogowego bez opóźnionej podstawy czasu tak?

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 16 sty 2015, 6:04

Polecam lekturę:
1. Oscyloskop elektroniczny - J. Rydzewski
2. Pomiary oscyloskopowe - J. Rydzewski
3. No i na samym elportalu jest fajny cykl pt. "Oscyloskop – najważniejszy przyrząd pomiarowy w pracowni elektronika" https://elportal.pl/warsztat/
To jest nowy oscyloskop? Jak nie znasz się na kalibracji sprzętu i nie masz odpowiednich narzędzi to nie próbuj (na razie) sam kalibrować bo możesz tylko pogorszyć sprawę.
Określenia "ciut za mały" czy "ciut za duże" są powiedzmy "ciut" nieprecyzyjne. Każde urządzenie pomiarowe ma swoją określoną dokładność, może to ciut akurat się mieści? Pamiętaj że sam też masz "swój błąd odczytu". A poza tym to tylko niskiej klasy oscyloskop - wystarczający do prac hobbystycznych ale wielkich cudów nie należy się spodziewać po nim.

majster.68
-
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2016, 10:53
Lokalizacja: Łódź

Post autor: majster.68 » 25 mar 2016, 11:06

Jeśli chodzi o wzorcowanie i kalibrację to rzeczywiście lepiej nie robić tego samodzielnie. Jestem bardzo zadowolony i chyba sam bym się nie podjął biorąc pod uwagę jaki to sprzęt.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2016, 15:03 przez majster.68, łącznie zmieniany 1 raz.

r-mik
-
Posty: 48
Rejestracja: 10 wrz 2011, 6:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: r-mik » 25 mar 2016, 12:25

Jeśli sprzęt jest nowy to nie wymaga kalibracji co najmniej rok, w praktyce kilka lat. Do zastosowań amatorskich, najczęściej kalibracja nie jest wcale potrzebna. Do pomiaru napięcie służy multimetr, częstotliwości czasu - licznik częstotliwości. Nawet cyfrowy oscyloskop dokonuje pomiarów na podstawie zsamplowanego przebiegu. Przetworniki w oscyloskopach to najczęściej 8 bit czasem (kupa kasy 12-bit), multimetr na dzień dobry 11bit *3,5) a nawet (4,5) 12-bit (o profesjonalnych nie wspomnę). Jeszcze gorzej z częstotliwością, tu można wręcz "regulować" częstotliwość i czas ustawiając odpowiednio lub nieodpowiednio okienko pomiarowe.

MarianHyc
-
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2018, 10:30

Re: Sprawdzenie oscyloskopu, kalibracja, zmniejszanie jasności,

Post autor: MarianHyc » 31 gru 2018, 10:46

Wszystko zależy od wybranego sprzętu, ja już jakiś czas temu zaopatruje się na amt.pl, tam też uzyskuje odpowiedzi na swoje ewentualne pytania.

ODPOWIEDZ