Właśnie spełniłem swoje małe marzenie:) Kupiłem sobie w końcu oscyloskop. Pomyślałem, że na początek warto byłoby sprawdzić czy pokazuje co powinien pokazywać
Jest to ten model: http://www.ndn.com.pl/katalog/ndn/pdf/DF4321.pdf
Na pierwszy ogień poszły przełączniki - wszystkie działają
Po podłączeniu sondy do generatora wzorcowego 1kHZ 0,5V z ustawieniem tłumienia sondy x1 otrzymałem obraz prawie prawidłowy: amplituda zgadza się idealnie, natomiast częstotliwość jest ciut za duża.
Po przełączeniu sondy na x10 amplituda jest ciut za mała, a częstotliwość dalej ciut za duża.
Czy zmniejszenie amplitudy może być spowodowane sondą?(TEXAS 20MHz)
Kolejna sprawa:
Jak poznać na schemacie, który potencjometr jest od korekcji toru X? Na załączonym fragmencie schematu znalazłem potencjometr X GAIN(w prawym dolnym rogu) i gdzieś wyczytałem, że to może być to. Czy jest to pewne czy nie bardzo?
SCHEMAT
Kolejna sprawa:
Kiedy wejście jest sprzężone z GND jasność krechy jest duża i mniej więcej jednakowa na wszystkich podstawach czasu. Jednak kiedy oglądam sobie już ten prostokąt wzorcowy 1kHZ przebieg jest jasny tylko do podstawy 50us. Na kolejnych coraz bardziej ciemnieje, aż na 100ns już go praktycznie nie widać. Czy to normalne zachowanie i kiedy podłączę sygnał o większej częstotliwości to jasność będzie dobra? Niestety na razie nie mam generatora żeby podłączyć np 5MHz ;/
I jeszcze jedna sprawa:)
Zbocze tego sygnału wzorcowego mogę obejrzeć najdokładniej na ustawieniu 50us/dz i włączeniu rozciągnięcia x10, czyli na 5us/dz. Kiedy próbuję zmniejszyć ten czas to już nie widzę zbocza i nijak nie mogę temu zaradzić. Domyślam się, że to już po prostu wada oscyloskopu analogowego bez opóźnionej podstawy czasu tak?