AVT1522 palący się tranzystor

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
kacper10714
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 sie 2011, 11:42
Lokalizacja: Kielce

AVT1522 palący się tranzystor

Post autor: kacper10714 » 20 lis 2013, 18:28

Witam.

Moje pytanie jest jak w temacie. Kolega zakupił kit AVT1522 i podczas ustawiania wartosci granicznych potencjometrami R7, R10, R22 (jak i testowaniu zasilacza) tranzystor ulega uszkodzeniu.

Układ zasilony jest z transformatora (jakiś stary radziecki :) ) który na uzwojeniu wtórnym ma napięcie 26.5V AC co daje 36V po wyprostowaniu.

Zasilacz nie jest długo trwale obciążany. Jak pisałem wyżej, duże obciążenie jest przy ustawianiu i testach. Obciążeniem jest rezystor suwakowy.

Tranzystory najczęściej ulegają uszkodzeniu przy zadaniu małego napiecia i prądu 4-5A

Proszę o pomoc bo nie wiem dlaczego tak się dzieje, a tranzystory te są dość drogie. Jedynie co wymyśliłem to połączenie 2 takich tranzystorów równolegle z rezystancjami na emiterach w celu zmniejszenia płynącego prądu przez tranzystor.

Czekam na pomocną dłoń i radę.

Pozdrawiam.

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 20 lis 2013, 19:34

Przekroczony zostaje któryś z parametrów tranzystora. Moc strat ma 150W, ale przy dużej różnicy napięć i sporym prądzie oraz pracy impulsowej, może okazać się za mało. Równoległe podłączenie 2 tranzystorów powinno poprawić sytuację.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 lis 2013, 20:13

Transformator może jest i mocny, ale trochę bezużyteczny. Przy napięciu kolejno 5,10,15,20,25,30V i prądzie obciążenia 5A masz odpowiednio 155,130,105,80,55,30W straty na tranzystorze. Poszukaj sobie noty z tranzystora i popatrz na maksymalną moc strat tranzystora i wszystko będzie jasne.

kacper10714
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 sie 2011, 11:42
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kacper10714 » 20 lis 2013, 20:39

Czyli połączenie kilku tranzystorów równolegle powinno rozwiązać problem ?

A tracona moc na tranzystorze nie powinna być jeszcze pomnożona przez wypełnienie sygnału sterującego tranzystor ?? Wypełnienie = Uobc/Uzas.

Przy założeniu, że tak duża moc (36V*5A = 180W) jaka będzie przy zwarciu wytrzymają 4 tranzystory bo na każdy tranzystor przypadnie 45W (oczywiście z radiatorem i wiatrakiem)?

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 22 lis 2013, 15:25

Czy zakupiony kit posiadał pcb wraz z elementami??
Czegoś tu nie rozumiem ??? AVT1522 to przetwornica więc tam nie ma żadnych wielkich strat !!! Z uwagi tranzystor bipolarny to sprawność pewnie tylko około 70%.

kacper10714
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 sie 2011, 11:42
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kacper10714 » 22 lis 2013, 17:28

Te obliczenia które ja przedstawiam mogą być nie prawidłowe. Jeden z kolegów zasugerował obliczanie strat, ale takie obliczanie jest mi znane z zasilaczy (stabilizatorów) liniowych.
Zgrubnie przyjąłem stratę mocy na tranzystorze równą ((Uzas-Uobc)*Iobc*wypełnienie), ponieważ tranzystor przewodzi tylko przez pewien mały okres czasu (czas naładowania cewki, dławika). Z takiego rozumowania wychodzi około 22W.

Kit był (jest) kompletny.

Problem jest taki jak pisałem wcześniej, tranzystor ulega uszkodzeniu przy ustawieniu małego nacięcia i dużego prądu na obciążeniu. Poszły dwa tranzystory już (a nie są tanie).

Może napięcie wejściowe jest za duże ?? Ale to chyba nie powinno mieć szkodliwe skutki??

Może przekraczany jest obszar pracy tranzystora, ale przecież działa to impulsowo to obszar powinien być większy niż dla pracy ciągłej??

Pozdrawiam

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 22 lis 2013, 19:27

A przy jakim napięciu i prądzie układ spalił te tranzystory?

kacper10714
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 sie 2011, 11:42
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kacper10714 » 22 lis 2013, 20:47

Napięcie wejściowe (za prostownikiem) 36V

Pierwsze spalenie:

Napięcie wyjściowe 1.2V
Prąd 5A
Przebicie na tranzystorze: złącze C-E

Drugie spalenie:

Napięcie wyjściowe 5V
Prąd 3-4A (nie pamiętam dokładnie)
Przebicie na tranzystorze: złącze C-E

Temperatura radiatora nie przekracza 40-50 stC

Testowanie zasilacza odbywało się za pomocą rezystora suwakowego.

Tranzystory sprawdzane są omomierzem i próbnikiem diod.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 23 lis 2013, 9:42

Może dławiki są zamienione miejscami??? Jeśli rdzeń dławika wpada w nasycenie może on uszkodzić tranzystor.

kacper10714
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 sie 2011, 11:42
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kacper10714 » 23 lis 2013, 12:00

Dławiki nie są zamienione miejscami.
A jeśli chodzi o nasycenie cewki to nie powinno to wystąpić przy długim czasie ładowania cewki ?? czyli w czasie wysokiego napięcia na wyjściu ??

Jak dobrze pamiętam to Uwy/Uwe = ton/T, czyli czas ładowania cewki jest mały przy niskim napięciu wyjściowym więc nie powinna się nasycać.

Spróbuje przeliczyć jaka powinna być cewka przy Uwe 36V i (najgorszego przypadku czyli połowie napięcia) 18V 5A oczywiście przy częstotliwości układu 77kHz

Edit 24.11.2013 14:50 ============================================

Wychodzi na to, że cewka (dławik) powinien wyrabiać.
Obliczenia wykonywałem z pomocą wzorów i skryptu na stronie:

http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html

W najgorszym wypadku prąd szczytowy nie osiąga maksymalnego prądu dla cewki (w dokumentacji AVT1522 napisane jest aby użyć cewki 10A).

Obrazek

W przypadkach dla 5V i 25V cewka nie powinna się nasycać.

Obrazek

Obrazek

Edit 24.11.2013 15:30 ============================================

Najmniejsza częstotliwość pracy aby cewka (dławik) się nie nasyciła wynosi:

fmin = Uwe/(4*L*Ip) gdzie Ip to prąd szczytowy cewki.

Przyjmując prąd szczytowy 8A to częstotliwość wynosi fmin = 22.5kHz
dla 6.5A fmin = 27.7kHz

No chyba ze coś źle liczę to proszę mnie poprawić.

kacper10714
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 sie 2011, 11:42
Lokalizacja: Kielce

Post autor: kacper10714 » 29 lis 2013, 19:18

Znaleziona przyczyna nie prawidłowego działania. Cud że to wogóle działało :mrgreen:
Na masie układu TL494 występował inny potencjał niż na masie na wyjściu okładu. Uszkodzona była ścieżka. Punkty lutownicze zostały poprawione i masa została poprowadzona kablem.

Czy na prace układu może jakoś negatywnie wpływać przysiadające napięcie na transformatorze ?? Biorąc też pod uwagę że układ nie ma sprawności 80-90% to prąd z trafa będzie większy niż na obciążeniu. Pomiary transformatora wynoszą:

Prąd AC Napięcie wyjściowe AC
Jałowy 26.5V
1A 26.0V
2A 25.7V
3A 25.3V
4A 25.0V
5A 24.6V
6A 24.1V
7A 24.0V
9.5A 22.7V

W dokumentacji jest napisane, że potrzebny jest transformator 24VAC 150W

Podczas testów zauważyliśmy, że przy nastawie max napięcia (25V) i poborze prądu do 3.3A zasilacz utrzymuje napięcie. Powyżej tego prądu napięcie zaczyna przysiadać i przy 5A napięcie przysiada o 2V (ograniczenie prądowe ustawione jest na 5A co obserwujemy znacznym spadkiem napięcia przy poborze 5A i zmniejszaniu rezystancji obciążenia).

Powtarzam pytanie, czy przysiadające napięcie na wyjściu transformatora ma jakieś negatywne (lub tragiczne) skutki ??

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 25 kwie 2006, 0:14
Lokalizacja: Gajowniki
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 30 lis 2013, 10:00

Jedno pytanie, jak się ma sprawa z napięciem na głównym kondensatorze filtrującym pod obciążeniem?

ODPOWIEDZ