Pomiar napięcia na zasilaczu komputerowym. Wątpliwości.

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
grzegorz74
-

Pomiar napięcia na zasilaczu komputerowym. Wątpliwości.

Post autor: grzegorz74 » 16 kwie 2013, 14:14

Witam.

Zwracam się do Was z następującym problemem. Na You Tube jest zamieszczony film pokazujący pomiar napięcia zasilacza komputerowego dwoma multimetrami o różnej klasie. Jeden droższy drugi tańszy. Ten droższy po włączeniu pokazuje jakąś wartość. Nie jest to wartość 00,0 tak jak ma to miejsce w tańszym multimetrze. Czy ten droższy jest uszkodzony ? Co to są za cyfry , czy nie powinno być 00,0 jak to ma miejsce w tańszym multimetrze? Bo według mnie to powinno być 00,0 zaraz po włączeniu. Może się mylę.

Jeszcze jedna sprawa. Na linii 12 V tańszy pokazuje 12,13 V a droższy 12,16 V. Skąd takie rozbieżności . Wydaje mi się ,że ten droższy powinien być dokładniejszy od tego tańszego multimetru i ten droższy powinien wskazywać dokładniejsze napięcie . Wydaje mi się ,że droższy trochę zawyża. Choć te ostatnie cyfry nie są tak bardzo znaczące. Tak mnie się wydaje.
Proszę jeśli jest to możliwe o rozwianie wszelkich moich wątpliwości osób bardziej obeznanych w temacie niż ja. Poniżej podam link do filmu.

http://www.youtube.com/watch?v=7i63zEtuD3s

Jeśli temat umieściłem w złym dziale to proszę moderatora o nie usuwanie go tylko o przeniesienie do właściwego działu.

Pozdrawiam.

Grzegorz

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 kwie 2013, 14:50

Ten droższy ma automatyczny przełącznik zakresów, bez napięcia na wejściu pracuje na najniższym zakresie pomiarowym, w przypadku np. unita który mam teraz pod ręką bez podania napięcia pokazuje on 40-50mV. Drugi ustawiony jest na zakres 20V - dlatego nie widzisz tych miliwoltów ;)

Przy zwarciu sond pomiarowch unit również pokazuje 0,00mV- wniosek? unit posiada większą rezystancje wejściową i zbiera "śmieci".

Co do rzeczywistego napięcia- linia +12 służy do zasilania mechaniki i obwodów nie wymagających idealnie stabilizowanego napięcia- w przeciwieństwie do np. linii +5. Pomiary wykonane teraz na moim zasilaczu (pod obciążeniem) 5.09, 12.11 ;)

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 16 kwie 2013, 15:36

Dzięki joon. Czyli multimetry z automatycznym przełącznikiem zakresów pokazują jakieś niewielkie wartości napięcia. Z kąt się to bierze ,że te multimetry z automatyczną zmianą zakresów pokazuje jakieś niewielkie wartości napięcia. Czy jest to normalny objaw tych multimetrów ? Przecież na tym najtańszym z ręczną zmianą zakresów na każdym zakresie jest 0,00.

Dlaczego są takie różnice między droższym a tańszym multimetrem ? Dlaczego ten tańszy pokazuje napięcie niższe a ten droższy multimetr wskazuje zawyżone napięcie. Nie wiem czy dobrze, ale wydaje mi się ,że ten droższy multimetr ma coś nie tak z dokładnością i błędem pomiarowym. Czy idę dobrym tokiem rozumowania ?
Proszę o wyjaśnienie tej kwestii. Bo za bardzo nie rozumiem tego.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 kwie 2013, 16:15

grzegorz74 pisze:Czyli multimetry z automatycznym przełącznikiem zakresów pokazują jakieś niewielkie wartości napięcia. Z kąt się to bierze ,że te multimetry z automatyczną zmianą zakresów pokazuje jakieś niewielkie wartości napięcia.
Kolega wyżej już wyjaśnił, że dotyczy to prawie wszystkich multimetrów, a nie tylko z automatycznym zakresem.
joon pisze:Ten droższy ma automatyczny przełącznik zakresów, bez napięcia na wejściu pracuje na najniższym zakresie pomiarowym
Sprawdzałem też mój multimetr cyfrowy z ręcznym wyborem zakresu. Taki średni MY-64. Na zakresie 200m waha się od kilku do kilkunastu mV. Chyba też mają na to wpływ fale radiowe.
Przykładowo między rękoma wskazywał 100mV.
grzegorz74 pisze:Przecież na tym najtańszym z ręczną zmianą zakresów na każdym zakresie jest 0,00.
Czyli zgadza się, że tańszy. Ma mniejszą czułość i nie wskazuje takich małych wartości.
grzegorz74 pisze:Dlaczego są takie różnice między droższym a tańszym multimetrem ? Dlaczego ten tańszy pokazuje napięcie niższe a ten droższy multimetr wskazuje zawyżone napięcie. Nie wiem czy dobrze, ale wydaje mi się ,że ten droższy multimetr ma coś nie tak z dokładnością i błędem pomiarowym. Czy idę dobrym tokiem rozumowania ?
Różnice polegają na wykonaniu. Tańszy to po prostu gorsza klasa przyrządu.
Skąd wiesz, że ten droższy ma coś nie tak? Może to ten tańszy ma coś nie tak i też bym tak sądził.
Znów odwołam się do kolegi wyżej, który wyjaśnił. Jak jest, że na wyjściu 12V to nie znaczy, że tam jest idealnie miodzio równo co do setnych 12,00V, ale właśnie tyle ile wskazał multimetr. Założyłeś od razu, że to multimetr źle mierzy, a nie że źródło nie jest idealnie stabilne 12V tylko ma swój zakres tolerancyjny. To Twój błąd.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 kwie 2013, 16:56

Jeszcze dodam jedno: często wyniki podawane są z "kosmosu" z powodu rozładowanej baterii zasilającej- dlatego warto mieć dwa multimetry a by istniała możliwość porównania wyników.

Wskaźnik rozładowania często informuje nas za późno o konieczności wymiany baterii.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 16 kwie 2013, 19:18

Mierniki analogowe były pozbawione tej wady przy pomiarze napięcia i natężenia.
Przy pomiarze rezystancji już była przydatna bateria.
Ciekawe czy w cyfrowych multimetrach odgrywa też bateria aż taką dużą rolę jak przy pomiarze rezystancji. Chociaż sugerować się po wypowiedzi kolega joon to tak. Osobiście nie sprawdzałem tego i nie widziałem też jakichś wykresów w specyfikacji zależności błędu pomiarowego od rozładowania baterii. :?:

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 16 kwie 2013, 22:00

Teraz rozumiem jak to jest z tymi multimetrami przedstawionymi na filmie :smile:

ODPOWIEDZ