AVT 2226

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

AVT 2226

Post autor: Koleszek » 07 kwie 2013, 12:54

Witam!
Potrzebne mi jest ostatnio dobre źródło napięcia odniesienia. Wpadł mi w oko układ z tego forum, a konkretnie z działu WARSZTAT zrealizowany na LM723. Prosty, ale o dobrych parametrach (AVT 2226). Mam tylko pytanie: na schemacie i w opisie jest tranzystor BC548, podany jako PNP. Jednak wg datasheetu jest to ewidentnie NPN. To w końcu jaki tranzystor ma tam być?

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 07 kwie 2013, 15:20

A schemat tego kitu, bo coś wujek Google nie widzi tego kitu.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 07 kwie 2013, 16:29

https://elportal.pl/pdf/k04/31_01d.pdf

BC548 to NPN i taki ma być zastosowany, widocznie do rysunku wkradł się błąd.

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 07 kwie 2013, 18:00

Ale także T2 jest z błędem. Powinien być BD135/7/9 NPN.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 07 kwie 2013, 19:06

Też, nie zauważyłem :oops:

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 07 kwie 2013, 20:34

Dzięki!
Myślałem już, że mam jakieś omamy wzrokowe.

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 08 kwie 2013, 9:33

Nie mogę się zgodzić z moimi przedmówcami. Bo jak dla mnie poprawny schemat musi wyglądać tak:
Załączniki
a.PNG

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 08 kwie 2013, 11:34

Tyle błędów w jednym schemacie? I nikt przez tyle lat tego nie zauważył?!

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 08 kwie 2013, 15:30

@Jony130 potwierdzam. Nie przeanalizowałem dokładnie, tylko "rzut oka" i stąd mój błąd co do T2.

ODPOWIEDZ