Tester kabli LAN AVT-1626

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Tester kabli LAN AVT-1626

Post autor: kayron » 26 maja 2012, 13:21

Poniewż jestem człowiekiem który lubi procesory PIC, to postanowiłem sobie kupić wymieniony w tytule zestaw, Zmontowałem go i ku mojemu zdziwieniu nic ?
Podkreślę że nie jest to bynajmniej mój pierwszy układ w SMD.
Ale idźmy do sedna sprawy.Ja już pomijam lakoniczą, niewiele pomagającą kartką z niby opisem układu.
Ja tam może jakimś wyjadaczem nie jestem, ale może ktoś mi odpowie na pytania;
AD1. (schemat) - jakim cudem procesor PIC ma wysterować tranzystor MOSFET z pinu GP3, skoro ta końcówka może być tylko wejściem. Pomijam już że nawet jeżeli byłoby to możliwe, to dioda D3 powinna być i tak wlutowana odwrotnie niż sugeruje to opis na PCB. Ale to akurat szczegół.
Ad2. - dla czego na nie wysilono się na płytce w warstwie opisu zaznaczyć polaryzacji kondensatorów i złącza zasilania.

Układ mi nadal nie działa, sądzę że procesor który dostałem w zestawie zwyczajnie nie jest zaprogramowany, bo jakoś nie bardzo wierzę że go uszkodziłem. Odwrotnie też na pewno go nie wlutowałem, bo jest kropka na PCB i na obudowie CPU wskazująca PIN 1. Co prawda na CPU ledwo ją widać, ale jest.

Ale nasuwa mi sie ważniejsze pytanie, czy ktokolwiek testuje te projekty przed ich publikacją i czy istnieje jakakolwiek kontrola jakości w AVT ? Bo z tego co wiem to projektom czytelników stawia się wręcz kosmiczne wymagania.
A tak naprawdę to mnie korci wyslać ten kit do serwisu AVT z ciekawości czy potrafią go ożywić, i gdzie jest błąd ?
Załączniki
Tester LAN sch.JPG
Tester LAN sch.JPG (37.12 KiB) Przejrzano 8321 razy

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 maja 2012, 17:21

Nie wiem jak z tym układem- ostatnio kupiłem AVT2874 - impulsowy wykrywacz metali i tam ktoś narysował układ gdzie mosfet nie ma szans wyłączyć się- na npnie układ działa normalnie szkoda że zdania o tym nie napisali. A później "zdziwienie młodych" że im układy nie działają :/

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 maja 2012, 19:25

:grin: Odpaliłem w końcu ten układ, niestety padła jedna LEDka (pole lutownicze niestety też) w trakcie przelutowywania, i muszę poszukać nowej, i to naprawić (powinno się dać) ale o dziwo po moich torturach działa ?
Cały problem polegał na tym że na opisie PCB LEDy są faktycznie odwrotnie pokazane, konkretnie sugestywny znaczek ścięcia na nich.
Działa też ten MOSFET (chyba, bo sam nie wiem czy to wina kabli czy nie, bo jedna LEDa zawsze świeci się mi na stale albo D3 albo D2), aczkolwiek domyślam się czemu, wykorzystano tutaj nietypowo, pewną właściwość linii MCLR, a konkretnie prawdopodobnie sterowanie wejściem, jako wyjście odbywa się przez jego Pullup, który można programowo włączać i wyłączać.

ODPOWIEDZ