Lutownica do lutowania bezołowiowego i zwykłego

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
chavos
-

Lutownica do lutowania bezołowiowego i zwykłego

Post autor: chavos » 25 sty 2012, 20:12

Witam,
Przyszedł czas aby kupić nową lutownicę i mode jest teraz hasło "bezołowiowe". Z tego co wiem ten sposób lutowania różni się tylko składem cyny oraz wyższą temperaturą montażu .Więc mogę przypuszczać, że przy użyciu zwykłej SN/PB 60/40 też jestem w stanie przylutować coś. Jednak jaki miałoby to efekt na samą lutownicę? Grot szybciej niszczeje, lut będzie nieładny czy jakieś inne powikłania?

Aha, wybór padł na XYTRONIC LF369.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 25 sty 2012, 21:18

Cyna bezołowiowa jest bardziej podatna na pęknięcia co wiąże się z wyższą awaryjnością sprzętów lutowanych tą metodą. Bezołowiowa ma wyższą temperaturę topnienia, więc tradycyjne topniki się do niej nie nadają. Powoduje to szybsze niszczenie się grzałki i grota oraz większy pobór energii. Jak chcesz mieć Pb Free to powinieneś za każdym razem zmieniać groty. Ja się nie mogę doczekać na bezołowiowe akumulatory ołowiowe oraz śrut do wiatrówek i świetlówki bez rtęci. :mrgreen:

http://rohs.com.pl/?p=22

chavos
-

Post autor: chavos » 25 sty 2012, 22:11

czyli lutownicą oznaczoną jako "do lutowania bezołowiowego" (zmieniając końcówkę) można lutować "zwykłe ołowiaki" si?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 26 sty 2012, 14:43

Nie musisz zmieniać końcówki tylko temperaturę. Jeżeli chcesz na tym zarabiać to w UE powinno być to zgodne z RoHS lub Pb Free i wtedy wypadało by zmieniać końcówkę.

ODPOWIEDZ