Przerobienie zasilacza

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
widek95
-

Przerobienie zasilacza

Post autor: widek95 » 07 maja 2011, 14:57

Witam.
Mam zasilacz z drukarki (12V i z czego pamiętam 0,25A) i chciałbym go przerobić na zasilacz do radia samochodowego (12V, 10A). I tutaj moje pytanie. Da się to zrobić? Jeżeli tak to prosiłbym o pomoc :)

Zdjęcia płytki drukowanej zasilacza:
(są trochę niewyraźnie, jeżeli nie możecie czegoś odczytać to proszę powiedzieć co to przepiszę :) )
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 07 maja 2011, 15:59

Jest to zasilacz impulsowy, to też nie da się go w prosty sposób przerobić .

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 maja 2011, 19:48

W prosty sposób się nie da , musiałbyś pewnie wymienić , tranzystor kluczujący , transformatorek , kondensator wysokiego napięcia, kondensator/y filtrujący , zmienić drut z dławika [dać większy "prądowo" dławik] , zmiana bezpiecznika , prawdopodobnie filtr wejściowy jest za słaby . To są rzeczy co można na już stwierdzić , analizując dokładniej schemat [ płytkę z układem ] , może dość układ pomiaru prądu/ ograniczenia prądowego .

reasumując , lepiej poszukaj noty scalak na którym jest wykonany zasilacz i zacznij od nowa - ja bym do tego tak podszedł .

ODPOWIEDZ