pomiar wysokich napiec stalych

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
zyraf
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:34
Lokalizacja: Nowy Dwor Mazowiecki
Kontakt:

pomiar wysokich napiec stalych

Post autor: zyraf » 03 lis 2010, 21:54

oto jest pytanie: jak mierzyc napiecia stale rzedu 250kV, najlepiej bez uplywu pradu?
Generatorem Van de Graff'a mozna ladowac pojemnosc niewielkim pradem do osiagniecia duzego napiecia, ale jak to napiecie mierzyc?
Klasyczny dzielnik napiecia odpada, zostaje wiec elektrostatyka i sila dzialajaca miedzy przeciwnie naladowanymi obiektami. Ale jak to w praktyce wyglada? Czy cokolwiek mozna kupic? Za ile?
Pozdrawiam
Zyraf

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 lis 2010, 0:00

Tak jak piszesz, jest taka metoda pomiaru napiecia poprzez sile elektrostatyczna miedzy dwoma elektrodami. Nie mam pojecia czy to mozna gdzies kupic. Pewnie mozna, ale na pewno to jest droga zabawka bo musi miec z milion atestow. Jest tez cos takiego jak miernik pola elektrycznego, mozna go wykorzystac do oszacowania napiecia.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 27 lip 2003, 12:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Alek » 04 lis 2010, 8:20

Ja bym to robił z wykorzystaniem dzielnika pojemnościowego i woltomierza elektrostatycznego.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 lis 2010, 17:07

Ale czy dzielnik pojemnosciowy sie nada do napiecia stalego?

Awatar użytkownika
Rafixs
-
Posty: 36
Rejestracja: 12 cze 2010, 15:10
Lokalizacja: Inowrocław

Post autor: Rafixs » 14 lis 2010, 17:06

Tu masz strone jak zrobić taki miernik.
http://www.myzlab.pl/hv/kvoltomierz/

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 lis 2010, 2:10

Tego typu miernik nie nada się do napięć rzędu 250kV, a poza tym powoduje przepływ prądu.

zyraf
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:34
Lokalizacja: Nowy Dwor Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: zyraf » 21 lis 2010, 9:51

No wlasnie, nawet gdyby zastosowac ustroj na 30uA pobierana moc bedzie spora.
Teoretycznie konstrukcja jest prosta :roll:
Takie mierniki robiono, tu krotki opis:
Załączniki
ustroj_elektrostatyczny.jpg

ODPOWIEDZ