Problem z ICL7106

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Problem z ICL7106

Post autor: Koleszek » 28 sie 2010, 23:27

Zmontowałem najbardziej typowy miliwoltomierz z datasheetu układu ICL7106 i tu wystąpił problem - po załączeniu zasilania napięcie na wyświetlaczu rośnie powoli do 199 mV, następuje przepełnienie i wyświetla się typowe -1. Także po załączeniu nie ma na wyświetlaczu 000, tylko rosnąca wartość kilkudziesięciu mV. Sprawdziłem wejście IN HI i IN LO - faktycznie, nie wiadomo skąd pojawia się na nim rosnące napięcie w mV. Sprawdziłem kilka układów - jest to samo. Co może być tego przyczyną?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 29 sie 2010, 6:05

Żeby mieć na wejściu 0V musisz je zewrzeć (zewrzeć IN LO z IN HI). Jeśli po zwarciu jest 0V to wszystko jest OK.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 29 sie 2010, 8:49

Po zwarciu oczywiście jest 0, ale skąd się biorą te miliwolty na wejściu? Przecież nie będę mierzył napięcia przy zwartych wejściach IN...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 29 sie 2010, 10:07

Możliwe że wejście ICL7106 wyłapuje zakłócenia z otoczenia jak antena. Zastosuj na wejściu układu (IN, LO) dzielnik napięcia i zobacz wtedy czy, będą występowały tego rodzaju objawy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 sie 2010, 18:06

Nie bedziesz mierzyl napiecia na zwartych wejsciach. Ale tez nie bedziesz mierzyl na wejsciach nigdzie nie podlaczonych, nie? Jak podlaczysz napiecie to bedzie dobrze mierzyc. Jak nie podlaczysz nic, to beda sie cuda dzialy. To tak jak bys mial znaczek pocztowy na wietrze i chcial mierzyc na jakiej jest wysokosci. Jak go puscisz to pomimo ze nie nadales mu jakiejs wysokosci bedzie sobie latal i wskazanie wysokosci bedzie latac razem z nim. Jak chcesz miec wysokosc zero, to musisz go przydepnac do chodnika :) To samo jest z wejsciem - jak nic nie podlaczysz to kondensator ktory tam jest sie bedzie powoli ladowaz przez rozne upluwnosci i w koncu sie naladuje powyzej 200mV i miernik sie przepelni. Tak jak KrzyciekK pisze, wstaw rezystor rownolegle z wejsciem, np. 10k. To powinno zablokowac te cuda na wejsciu.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 30 sie 2010, 22:36

Dzięki za radę.
Połączyłem przez rezystor 1M i działa.

ODPOWIEDZ