Generator na xr2206 same problemy i moralne rozwaąznia :)

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Generator na xr2206 same problemy i moralne rozwaąznia :)

Post autor: lutownik » 21 sie 2010, 20:42

Witam.

Wpadł mi w ręce układ xr2206. Jako że chciałem go fajnie wykorzystać to trochę po googl'owałem i znalazłem to : http://www.solderingpoint.com/projects/ ... xr2206.php

Na pierwszy problem jaki się natknąłem to wykonanie płytki drukowanej. Wydrukowanie tego gif.a w orginalnych wymiarach było nielada wyzwaniem. Rysunek należało pomniejszyć, ale nie w paincie bo strasznie pikselowało. Jedyny program jaki mi to zrobił w miarę dobrze to Corel. Ale nic, naniosłem to na płytkę za pomocą termotransferu ( za 3 razem sie udało) i wytrawiłem. Niestety pozjadało wszystkie ścieżki prawie :evil: .

Moje pytania brzmią:
1 Ktoś to może wykonywał??
2 Ma ktoś może lepszą wersję płytki w formacie elektronicznym??
3 Czy ta aplikacja jest czegoś warta?? Można ją jakoś łatwo spalić??
4 Czy któreś z elementów muszą być szczególnie jakiegoś typu, np kondensatory foliowe, rezystory metalizowane itp??
5 Czy te małe kropki miedzi które robią bodajże za ekran są wogle potrzebne?? Chciałbym trochę poprawić tą płytkę więc nie wiem czy je zostawiać czy nie. Ogólnie nie mam dużego doświadczenia w projektowaniu płytek pod układy w.cz.

Proszę was o pomoc i porady:)

zaba
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:15
Lokalizacja: Zakliczyn nad dunajcem

Post autor: zaba » 21 sie 2010, 22:42

Mogę spróbować zrobić ta płytkę cudów nie obiecuje projekt jest w eagle, więc nawet wersja beta wystarczy, przy okazji przepatrzę ten schemat

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 22 sie 2010, 6:26

Załączniki
2495PDFPRINT.zip
Gotowce do termotransferów.
(33.31 KiB) Pobrany 842 razy

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 22 sie 2010, 14:15

Osobiście wolałbym ten swój układ. Kręci on do 1MHz w przeciwieństwie do tego z edw który wyrabia jedynie 200kHz. Jednak spróbuje wykonać tą płytkę. Jak wyjdzie to będzie dobrze :). Jak ruszy to postaram się go zaekranować i próbować podnieść Fmax.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 22 sie 2010, 17:48

Na stronie ze wskazanym projektem jest druga wersja tego układu i płytki drukowanej. Układ jest na tyle prosty, że można go dosłownie "przerysować" w darmowej wersji Eagle. Wówczas nie będzie problemu z wydrukiem płytki do jej wykonania oraz z jej skalowaniem.

Przerysować można zarówno schemat jak i płytkę do niego. Płytki projektować w zasadzie nie trzeba od nowa tylko ją przerysować. Chyba, że w układzie mają być dokonane jakieś zmiany.

Co do kropek miedzi stanowiących wypełnienie wolnych przestrzeni płytki w okolicach pinów układu XR 2206 i innych elementów jak ich nie będzie to nic się nie stanie. Choć na pierwszy rzut okna na płytkę (w pierwszej wersji generatora) od strony ścieżek to wygląda na to iż wypełnienie to nie jest połączone do masy układu. W drugiej wersji tego generatora wypełnienie płytki połączone jest już masą układu.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 22 sie 2010, 20:39

lutownik pisze:Kręci on do 1MHz w przeciwieństwie do tego z edw który wyrabia jedynie 200kHz.
Co za problem przerobić? Przecież artykuł nawet o tym wspomina. Wspomina też, że powyżej 300kHz już rosną zniekształcenia i to raczej zależy nie od TL072 (bo go można podmienić na lepszy) tylko od samego scalonego XR2206.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 23 sie 2010, 17:26

A może wy wiecie jakie potencjometry dać?

W spisie są potencjometry 10K w wersji A. Mogą być to potencjometry większej wartości czy nie bardzo

BTW: Potencjometry w wersji A to liniowe czy logarytmiczne?? Bo co strona co człowiek to inaczej :neutral: , a jakby nie patrzeć różnica ogromna :wink:

zaba
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:15
Lokalizacja: Zakliczyn nad dunajcem

Post autor: zaba » 23 sie 2010, 22:46

Logarytmicznych używa się raczej do dźwięku a dokładniej do kontroli głośności, jakoś mi się nie widzi żeby częstotliwość logarytmicznie zmieniać, poza tym A to liniowe chyba, że kolega ma potencjometry z zagranicy

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 24 sie 2010, 14:41

Sęk w tym kolego że nie mam wcale tych potencjometrów. Potrzebuje je zamówić na allegro, albo skąd indziej. Lecz gdy zerknąłem na allegro a tam oferty: "potencjometr 10k A Logarytmiczny"
druga oferta: "potencjometr 10k b Logarytmiczny"
trzecia oferta "10szt. potencjometrów 10kA Liniowe"

Także sam już zgłupiałem i nie wiem jakie brać. A może któryś z kolegów ma potencjometry 10kA na zbyciu?? :wink:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 24 sie 2010, 16:53

Po polsku: A - Liniowe, B- Logarytmiczne. Producent np. Telpod.

Potki z zagranicy: A - Audio (Logarytmiczne), B - Liniowe,
(czasem spotykane także C - Wykładnicze)
Także sam już zgłupiałem i nie wiem jakie brać.
Bajzel z tym jest, więc lepiej z tekstu wywnioskować liniowy czy logarytmiczny, a oznaczenia A / B olać.

Do regulacji głośności (pot jako dzielnik) lepiej użyć pot liniowy + rezystor według schematu z tej strony.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 04 wrz 2010, 14:59

Witam ponownie :mrgreen:

Jestem właśnie w trakcie budowy generatorka :wink: . Problemy zaczęły się już na samym początku :???: . Na początku omyłkowo wlutowałem za duży rzystor w obwodzie ADJ układu LM317 przez co napiecie na wyjsciu U2 wynosiło 2V. Problem naprawiłem i napiecie na wyjsciu mieści się w dozwolonych granicach ( teraz wynosi 14,67V). Przyszła kolej na wyregulowanie prądu programującego. Do tego celu przylutowałem narazie jedynie potencjometr od regulacji częstotliwości, po to by mi sie inne nie plątały między palcami :mrgreen: . Sęk w tym że prąd programujący na standardowym rezystorze wynosi od 1,5mA do 1uA. Doczytałem aby zmniejszyć R24. Zmniejszyłem go do 22kΩ. Prąd wzrósł do 2mA. Co najśmniejszniejsze regulacja PR2 nic nie daje jeśli chodzi o górną granicę, ani jej nie zmniejsza ani nie zwiększa, natomiast można regulowac dolną granicę zakresu prądu w zakresie 0,71mA do 1uA.

Proszę was o pomoc bo nie jestem pewny co mam robić. Można jeszcze zmniejszyć R24 ale zdaje mi się ze PR2 powinien wpływać także na górną granicę regulacji prądu. Prawda?? Co może być nie tak??

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 04 wrz 2010, 15:56

Zrobiłem kiedyś generator na tym układzie na podstawie kupionej w AVT płytki drukowanej. Ruszył bez problemu, przy czym faktycznie zakres częstotliwości nie jest rewelacyjny. Do 200 kHz chodził bardzo ładnie i bez zniekształceń. Aha, i ruszył od razu, wymagał tylko regulacji.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 04 wrz 2010, 16:00

No ja własnie mam problem z wyregulowaniem prądu. Nie wiem czy zmniejszać ten R24 czy coś jest nie tak?? Bo pr2 wcale nie obniza mi górnej granicy pradu programującego, a jedynie dolną granicę prądu programującego.

[ Dodano: 2010-09-28, 18:26 ]
Witajcie z powrotem :wink:
Otóż w czasie kiedy nie siedziałem na forum, zdążyłem zmontować owy układ. Niestety układ nie działa jak trzeba.
problem tkwi w wzmacniaczu operacyjnym U1D. Na rezystorach jest napiecie 7,5VDC ale już napięcia VCC jak i VEE względem pozorowanej masy już nie. Napiecie VCC wynosi 14,4V
a napięcie
Vee tylko -0,25VDC. Z początku myślałem ze scalak jest uszkodzony wiec wymieniłem go na nowy, a przed samą wymianą wylutowałem zworę obok R4 by wykluczyć wpływ jakiegoś zwarcia na uszkodzenie U1. Niestety problem tkwi dalej....

Sprawdzałem juz poprawność montażu elementów, scieżek itd., lecz wszystko wyglada w porządku. Nauczyciel w szkole gdy zobaczył ten schemat stwierdził iz może to byc wina samego schematu, ponieważ na wyjsciu tego wzmacniacza mam sumę napięc do niego przyłozonych. Facet najwyraźniej nie skumał o co kaman.

Możecie mi jakoś pomóc??? BArdzo was proszę bo trochę zdenerwowany tym jestem :cry:

[ Dodano: 2011-02-18, 19:53 ]
Witam

Chciałbym podziękować za pomoc w budoowaniu tego generatorka. W podzięce umieszczam kilka fotek :mrgreen:

Pozdrawiam

P.S. Na mocy obowiazujących praw autorskich informuje ze fotki są mojego autorstwa i wykorzystywanie ich w celach niemoralnych jest dozwolone.. :razz: No bo co można zrobić niemoralnego z fotkami generatora :?: :grin:
Załączniki
P1090059.JPG
środek
P1090063.JPG
front panel
P1090066.JPG
sinus
P1090068.JPG
trójkąt
P1090070.JPG
TTL signal :) przy fmx
P1090074.JPG
zad(ni) panel

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 lis 2012, 16:28

Może odkopię trochę temat. Sam zakupiłem okazyjnie układy XR2206 i chciałem zbudować sobie generator wg. projektu z EDW, lecz też chciałbym go kręcić powyżej 200KHz, przy czym mi by wystarczyło max 500kHz. Problem może tkwi w PCB oryginału? Znaczy się zakłócenia.
Ogólnie mój plan przewiduje małą przeróbkę aby FSK było dostępne, ale to szczegół.
PS. gdzie można kupić ekranowany przewód, będzie pewnie potrzebny.

ODPOWIEDZ