Zasilacz warsztatowy

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 10 lip 2008, 21:12

Odpowie ktoś na moje pytania z poprzedniego postu? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 23:27 przez AWS 303, łącznie zmieniany 1 raz.

ZenekBębenek
-

Post autor: ZenekBębenek » 10 lip 2008, 22:21

A oto i moje zasilacze :mrgreen:

ten stojący na oscyloskopie służy do zasilania miniwiertarki do płytek drukowanych. ten najwiekszy po prawej na dole to konstrukcja z EL-Labs - ta o której tak "wątpiąco" wypowiadała się Tasza. Ja zastosowałem w nim uA741N czyli wersję wytrzymującą +/- 22v u mnie za elektrolitem filtrującym jest niecałe 37v tak więc te moje 471 nie pracują na granicy wytrzymałości. Zasilacz ten ma płynnie regulowane ogr. prądowe od 2mA do 3A .u mnie max prąd wynosi 3,6A skala jest do 3A ale jeszcze można pokrętło obrócić kilka stopni poza ostatnią kreskę :razz: . Napięcie regulowane od 0-31v dwoma potencjometrami . Dodałem piezo jako sygnalizator przeciążenia / wł. ograniczenia prądowego.Mam tam aktywne chłodzenie dwa mocne tranzystory końcowe mogę ustawić na wyjściu 1v i max prąd i zostawić go na zwarciu całą noc i nic mu nie jest - sprzęt pewny i nie do zajechania :mrgreen:. Ten ciut mniejszy stojący na nim to przeróbka zasilacza komputerowego.Wybrałem solidny zasilacz - emitujący najmniejsze zakłócenia z tych co miałem - ma wbudowany filtr sieciowy - który też został nieco przerobiony z tego zasilacza mogę pobierać:

5v/8A ; 12V/8A ; symetryczne +/-5v/1,5A ; symetryczne +/-12v/ok 2,2A ; Regulowane
0,23v - 1,5A regulacja dwoma potencjometrami . W zasilaczu wymieniłem diody gałęzi minusowej -12v na mocniejsze.Przewinąłem jedno uzwojenie w dławiku.Zabezpieczenie p.zwarciowe zostawiłem (wymieniłem tylko 1 rezystor) .Każde napięcie (również symetryczne) jest dla spokojności zabezpieczone osobnym bezpiecznikiem - na wypadek wystąpienia jakiegoś masakrycznego zwarcia - jednak w 99% pierwsze działa wbudowane zabezpieczenie zasilacza.

Ps.W obydwu zasilaczach mam wskażniki analogowe bo taki wolę :mrgreen:
Załączniki
NEW-1.jpg

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 11 lip 2008, 20:03

Proszę, odpowiedzcie na moje pytania :grin:

ZenekBębenek
-

Post autor: ZenekBębenek » 11 lip 2008, 21:28

AWS 303 pisze:Proszę, odpowiedzcie na moje pytania :grin:
W moim poście jest przedstawione co można zrobić z zasilacza ATX ten zasilacz po prawej stronie stojący na tym większym to właśnie lekko przerobiony ATX. Do P-Good możesz sobie podłączyć LED-a bez problemów. Zasilacz i tak poza kompem jest włączany "łopatologicznym sposobem" więc linia PG nie spełnia właściwie żadnej logicznej funkcji.

Ps. Zasilacze na 2003 są raczej "ciężkie" do przeróbki a w razie "w" nie ma jak wymienić tego układu "2003" gdyż jest to jakiś specjalny układ hybrydowy niedostępny w szeroko pojętym handlu - nawet nie ma chyba dostępnych Data-sheetów do tego najlepeiej znaleźć zasilacz na jakimś popularnym driverze :mrgreen:

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 11 lip 2008, 21:49

Wrazie awarii, mam taki układ ze starego ATX'a :mrgreen:
Chodziło mi o to, czy kondensatory trzeba juz wymienić, bo traca pojemnosc od temperatury.
Leda podłącze. :wink:

ODPOWIEDZ