jaką lutownicę kupić?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 06 lut 2008, 19:22

czarutek, Dlaczego uważasz ze ta twoja lutownica jest 5x lepsza od tej ktorą ja uzywam? Porownując zdjęcia trudno coś orzec, a i tak uważam ze solomon wygląda na nich solidniej.

Chciałbym również dowiedziec się skąd wiesz, że ten solomon to podróba? Na co mam zwrócić uwagę patrząc na zdjęcie?

Może sam wywale solomona i kupie ten cud techniki który proponujesz...

krzysztof2008

stacja lutownicza

Post autor: krzysztof2008 » 12 lut 2008, 14:50

cześć chce kupić kolbę do stacji lutowniczej solomon. Jaką polecacie.

Ostatnio zmieniony 12 lut 2008, 15:12 przez krzysztof2008, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 14 lut 2008, 16:17

Ja osobiście posiadam Solomona SR-965 do, której dobudowałem prosty regulator na NE555 (regulacja wypełnienia). 40W jakie ma lutownica spokojnie wystarcza, a praktycznie jak dla mnie jest trochę nadto. Lutownicę zakupiłem w TME za cenę około 30zł. Osobiście z lutownicy jestem zadowolony, jedyną wadą tego sprzętu jest zsuwająca się co jakiś czas guma z rękojeści oraz jak wsponiał ZbeeGin odkrecejąca sie nakretka od mocowania grota lutownicy.

Awatar użytkownika
nelik1987
-
Kontakt:

Post autor: nelik1987 » 23 wrz 2010, 18:32

Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś o lutownicach można o tym poczytać tutaj: http://www.mikrokontrolery.org/index.ph ... -lutowanie

ODPOWIEDZ