Jak zrobić sonde do oscyloskopu

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
MacBi
Użytkownik

Post autor: MacBi » 23 paź 2010, 16:07

Nic nie szkodzi, może być.

fpc

Re: Jak zrobić sonde do oscyloskopu

Post autor: fpc » 23 paź 2010, 22:14

Rafixs pisze:
Na allegro, są od dłuższego już czasu tanie sondy, w cenie 40 zł, jak ta np. z tego linku:

http://allegro.pl/nowa-sonda-do-oscylos ... 24827.html

Ta sonda jest na 100 MHz. a ja potrzebuje na 20Mhz
Moim zdaniem, właśnie jak najbardziej się nada. Gdyby było odwrotnie, to co innego. Tzn. Gdyby oscyloskop miał pasmo 100 Mhz, a sonda 20 Mhz.
Czy myślisz, że wszystkie sondy robią idealnie pod pasma oscyloskopów?. Nie, z całą pewnościa nie. Będzie dobra.

Pozatym zobacz sobie, na przykład, na te znalezione przed chwilą przeze mnie wątki:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=1495939

A, tutaj poniżej sonda jako konstrukcja diy:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=775936

Awatar użytkownika
Rafixs
-

Post autor: Rafixs » 24 paź 2010, 12:15

WITAM.
A czy ta sonda na 100Mhz, nie będzie dawać zawyżonego (mylnego) odczytu?

fpc

Post autor: fpc » 24 paź 2010, 12:23

Rafixs pisze:WITAM.
A czy ta sonda na 100Mhz, nie będzie dawać zawyżonego (mylnego) odczytu?
Nie będzie.

[ Dodano: 2010-10-24, 15:49 ]
Z tego linka na allegro już trzecia sonda została sprzedana. Pozostała tylko jedna, a pamiętaj, że Ty potrzebujesz dwóch sond (masz oscyloskop dwukanałowy).

Awatar użytkownika
Rafixs
-

Post autor: Rafixs » 24 paź 2010, 19:58

fpc pisze:[ Dodano: 2010-10-24, 15:49 ]
Z tego linka na allegro już trzecia sonda została sprzedana. Pozostała tylko jedna, a pamiętaj, że Ty potrzebujesz dwóch sond (masz oscyloskop dwukanałowy).
Jest to mój pierwszy oscyloskop i trochę jestem zielony w tym temacie. w oscyloskopie jest przełącznik wyboru pracy kanału pierwszego, drugiego lub dwóch naraz i czy nie wystarczyłaby mi wtedy tylko jedna sonda.

fpc

Post autor: fpc » 24 paź 2010, 20:12

Rafixs pisze:
fpc pisze:[ Dodano: 2010-10-24, 15:49 ]
Jest to mój pierwszy oscyloskop i trochę jestem zielony w tym temacie. w oscyloskopie jest przełącznik wyboru pracy kanału pierwszego, drugiego lub dwóch naraz i czy nie wystarczyłaby mi wtedy tylko jedna sonda.
To, że to jest Twój pierwszy oscyloskop wcale Ciebie nie tłumaczy. Możesz zawsze kupić, ewentualnie pożyczyć gdzieś sobie książkę na ten temat i poszerzyć swoją wiedzę. Zresztą jest przecież Internet w którym znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat. Ja w tym wątku już więcej się nie będę wypowiadał. Rób co chcesz.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 24 paź 2010, 22:09

Możesz używać jednego kanału i jednej sondy, ale wtedy drugi kanał się marnuje. Często przydają się dwa kanały jednocześnie żeby mieć na ekranie obraz dwóch rożnych sygnałów albo robić pomiary różnicowe (pomiar napięcia między dwoma punktami, z których żaden nie jest masą). Mając oscyloskop dwukanałowy głupotą byłoby ograniczać się do jednej sondy, ale nikt Ci tego nie broni :)

Awatar użytkownika
Rafixs
-

Post autor: Rafixs » 26 paź 2010, 12:36

fpc pisze: To, że to jest Twój pierwszy oscyloskop wcale Ciebie nie tłumaczy. Możesz zawsze kupić, ewentualnie pożyczyć gdzieś sobie książkę na ten temat i poszerzyć swoją wiedzę. Zresztą jest przecież Internet w którym znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat. Ja w tym wątku już więcej się nie będę wypowiadał. Rób co chcesz.
Dzięki za rade i rozumie, że na tym twoja wiedza się kończy. :roll:

Kolego c4r0.
wiem, że tych parametrów sondy, co potrzebuje do oscyloskopu nigdzie nie kupie. a czym się kierować przy zakupię sondy, by była dobra. jak sugerujecie mi żebym kupił to kupię znalazłem taką . (chyba że znasz inne sklepy)
Tania jest
http://sklep.avt.pl/p/pl/72065/sonda+do ... be60s.html
Ostatnio zmieniony 26 paź 2010, 17:26 przez Rafixs, łącznie zmieniany 1 raz.

fpc

Post autor: fpc » 26 paź 2010, 20:06

Rafixs pisze:
fpc pisze: To, że to jest Twój pierwszy oscyloskop wcale Ciebie nie tłumaczy. Możesz zawsze kupić, ewentualnie pożyczyć gdzieś sobie książkę na ten temat i poszerzyć swoją wiedzę. Zresztą jest przecież Internet w którym znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat. Ja w tym wątku już więcej się nie będę wypowiadał. Rób co chcesz.
Dzięki za rade i rozumie, że na tym twoja wiedza się kończy. :roll:

Kolego c4r0.
wiem, że tych parametrów sondy, co potrzebuje do oscyloskopu nigdzie nie kupie. a czym się kierować przy zakupię sondy, by była dobra. jak sugerujecie mi żebym kupił to kupię znalazłem taką . (chyba że znasz inne sklepy)
Tania jest
http://sklep.avt.pl/p/pl/72065/sonda+do ... be60s.html
Moja wiedza się ta tym nie kończy. Chodzi mi o to, że Ty człowieku nic nie robisz. Siedzisz na tyłku i czekasz jak ktoś wszystko za ciebie zrobi. Zastanów się co Ty naprawdę chcesz. Zrobić sondę (jak w temacie wątku), kupić nową, czy nie robić kompletnie nic. Wyjaśniono Ci, że nie opłaca się jej robić. Zresztą nawet robiąc, i tak nie wyjdzie napewno tak jak ta najtańsza, którą podałem w linku. Pozatym podałem link do elektrody, na której jest umieszczony diy do własnoręcznie zrobionej sondy. Gdybyś miał choć trochę samozaparcia, znalazłbyś w Internecie dodatkowo jeszcze nie jedno na ten temat i ją po prostu zrobił. Jeśli jednak idziesz na łatwiznę, a totalnie idziesz, to powinieneś już dawno kupić jakąś na allegro (niekoniecznie tą, którą wskazałem) i byłoby po problemie. Ty natomiast wyszukujesz milion powodów, aby tego nie robić. Tak robiąc, potrwa Tobie ta sprawa jeszcze do następnego wieku. Wybacz, ja do takich leniwych ludzi jak Ty po prostu nie mam cierpliwości.

Awatar użytkownika
Rafixs
-

Post autor: Rafixs » 27 paź 2010, 10:33

fpc pisze: Moja wiedza się ta tym nie kończy. Chodzi mi o to, że Ty człowieku nic nie robisz. Siedzisz na tyłku i czekasz jak ktoś wszystko za ciebie zrobi. Zastanów się co Ty naprawdę chcesz. Zrobić sondę (jak w temacie wątku), kupić nową, czy nie robić kompletnie nic. Wyjaśniono Ci, że nie opłaca się jej robić. Zresztą nawet robiąc, i tak nie wyjdzie napewno tak jak ta najtańsza, którą podałem w linku. Pozatym podałem link do elektrody, na której jest umieszczony diy do własnoręcznie zrobionej sondy. Gdybyś miał choć trochę samozaparcia, znalazłbyś w Internecie dodatkowo jeszcze nie jedno na ten temat i ją po prostu zrobił. Jeśli jednak idziesz na łatwiznę, a totalnie idziesz, to powinieneś już dawno kupić jakąś na allegro (niekoniecznie tą, którą wskazałem) i byłoby po problemie. Ty natomiast wyszukujesz milion powodów, aby tego nie robić. Tak robiąc, potrwa Tobie ta sprawa jeszcze do następnego wieku. Wybacz, ja do takich leniwych ludzi jak Ty po prostu nie mam cierpliwości.
Nie wiem czy pisze/rozmawiam dzieciakiem czy z osobą dorosłą-(poważną).nie będę komentować togo co napisałeś . szkoda mojego czasu.
tylko dodam że szukałem w Internecie nawet zrobiłem parę sond, ale to już na inny temat.

fpc

Post autor: fpc » 27 paź 2010, 10:45

Rafixs pisze:Nie wiem czy pisze/rozmawiam dzieciakiem czy z osobą dorosłą-(poważną).nie będę komentować togo co napisałeś . szkoda mojego czasu.
tylko dodam że szukałem w Internecie nawet zrobiłem parę sond, ale to już na inny temat.
Kogo Ty chcesz oszukać?. Gdybyś rzeczywiście zrobił parę sond, nie rozmawiałbyś w ten sposób na ten temat. Beszczelnie i bezwstydnie kłamiesz jak najęty. Nie czepiaj się rzeczy, które ciebie przerastają.

Awatar użytkownika
Rafixs
-

Post autor: Rafixs » 14 gru 2010, 18:19

Zamykam temat.

ODPOWIEDZ