Wada Oscyloskopu?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Adrian01
-
Kontakt:

Wada Oscyloskopu?

Post autor: Adrian01 » 18 paź 2005, 18:54

[glow=red]czesc [/glow] 8)

Mam laboratoria na studiach jedno z pytan brzmi wlasnie tak: jaka wade ma oscyloskop w porownaniu z miernikiem cyfrowam...ma ktos konkretne propozycje?

Wobes
-

Post autor: Wobes » 18 paź 2005, 19:27

Witam
A jaki oscyloskop? Analogowy czy cyfrowy? Do jakich pomiarow mial sluzyc ten "miernik cyfrowy"? Tylko napiecie i natezenie? W przypadku oscyloskopu analogowego to nieco trudniejsze sa pomiary pradu i mniej wygodny odczyt wartosci (w mierniku masz konkretny wynik na wyswietlaczu, a tu trzeba troche policzyc). Jesli to oscyloskop cyfrowy, to trudniejszy jest chyba tylko pomiar natezenia pradu-reszte moim zdaniem wygodniej jest mierzyc oscyloskopem, a taki nowoczesny oscyloskop z "wbudowanym" komputerem PC znosi prawie wszystkie ograniczenia w dziedzinie pomiarow. Wada oscyloskopu jest mniejsza porecznosc i wieksza waga.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 18 paź 2005, 21:57

Coś mi przeczucie mówi że to pytanie jest typowe, jedna poprawna odpowiedź znana tylko prowadzącemu zajęcia :)

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 19 paź 2005, 8:12

wg. mnie wadą oscyloskolpu jest.... zbyt duża dokładność :) zaszumione przebiegi ze składową stałą, prosto jest zmierzyć zwykłym miernikiem wychyłowym (nie cyfrowym) niż oscyloskopem co w niektórych przypadkach może okazać się nawet bardzo trudne

no pozostaje jeszcze kwestia zasilania :)

ps.
a pytanie faktycznie należy zaliczyć do "sprawdzających" - prowadzący sprawdza kto był na zajęciach

ODPOWIEDZ