Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
xyz
-
Posty: 75
Rejestracja: 30 mar 2018, 12:17

Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: xyz » 30 mar 2018, 12:45

Witam
Jestem w elektrotechnice b.słaby proszę więc o wyrozumiałość .
Przede mną niebawem będzie konieczność pomierzenia i zobrazowania napięć na silniku trójfazowym
Posiadam oscyloskop Hantek 6022BE współpracujący z komputerem
Zamówiłem sondę 1:100
Robiąc rozeznanie naczytałem się że jest to ze wszech miar niebezpieczne dla ludzi i sprzętu . były tam porady dot .odcięcia galwanicznego
przy użyciu transformatorów
Czy sama sonda jest wystarczającym zabezpieczeniem ?
Jakie jeszcze powinienem powziąć środki ostrożności oprócz własnej ochrony aby nie spalić sprzętu

Będę bardzo zobowiązany za wszelkie rady i sugestie
Pozdrawiam
xyz

Jony130
Moderator
Posty: 3116
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: Jony130 » 30 mar 2018, 19:11

To nie wystarczy. I nawet nie próbuj tego robić.

Zresztą sam sobie sprawdzi.

Weź multimetr ustaw na na pomiar ciągłości obwodu i czarnym końcem sondy dotknij "obudowy" wtyku BNC pierwszego kanału.
A czerwony przewód sondy z tyłu do "obudowy" USB. I jak miernik "zapiszczał"?

xyz
-
Posty: 75
Rejestracja: 30 mar 2018, 12:17

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: xyz » 31 mar 2018, 19:02

Jony130 Dziękuję bardzo za tę poradę
Zgadza się jest przejście !!! :-o(((
Więc co powinienem jeszcze zrobić ? ; Żeby bezpiecznie robić pomiary ?
Myślałem że ta sonda 1:100 uchroni mnie przed przebiciem ...
Również myślałem że taka sonda redukuje proporcjonalnie napięcie czyli sygnał do "ustrojstwa " Hanteka" będzie w okolicach 4 V
Więc gdzie jeszcze może być niebezpieczeństwo ?
Jak w takim razie radzą sobie inni ?
Proszę wziąć pod uwagę uwagę że jestem " nie gramotny " w te "klocki"
Pozdrawiam
xyz

Jony130
Moderator
Posty: 3116
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: Jony130 » 01 kwie 2018, 9:12

Chodzi oto, że masy są połączone (oscyloskopu z komputerem). A to oznacza, że jeśli podłączysz masę oscyloskopu do "fazy" albo do jakiegoś innego punktu o wyższym napięciu to potencjał ten pojawi się na obudowie oscyloskopu i komputera a przynajmniej na ich metalowych częściach. A to może być niebezpieczne dla twojego zdrowia. Szczególe z "siłą" nie ma zabawy. Zresztą już nie wspomnę o możliwości przepływu prąd zwarcia. Jak masy dwóch urządzeń będą trochę się różniły co do potencjału.


Najprościej to zastosować transformator separujący na zasilaniu oscyloskopu i PC , albo wykonać pomiar różnicowy za pomocą dwóch sond. Przewody masowe obu sond łączymy razem (te krokodylki). A do mierzonego obwodu dołączasz wyłącznie groty sond.
No i w opcjach oscyloskopu wyświetlasz różnicę z dwóch kanałów. Ale robić to na własną odpowiedzialność bo życie masz tylko jedno.

Zresztą po jaką cholerę chcesz robić takie niebezpieczne pomiary?

xyz
-
Posty: 75
Rejestracja: 30 mar 2018, 12:17

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: xyz » 01 kwie 2018, 14:36

Jony130 dziękuję bardzo .
Z powyższego wnioskuję że jeśli tą sondą prawidłowo podłączę grot do fazy ;a przewód masowy z zerem To urządzeniom nic nie zagraża. .Jednocześnie nie wolno mi ani komukolwiek dotknąć do jakiejkolwiek metalowej części . Wyobrażam sobie że obłożenie styropianem "Hantek'a" Powinno wystarczyć bo ma obudowę metalową (widzę jedynie problem z odprowadzaniem ciepła ) Niestety na Transformatory separujące już nie będę miał czasu . . Druga sonda to tez podwójny problem bo zamówiłem tylko jedną Tanim zakupem też to nie jest (99 PLN + dostawa) .Drugi kanał oscyloskopu potrzebny jest mi do pomiaru impulsu sterującego żeby porównać moment jaki i kiedy wysłany impuls powoduje reakcję na generatorze (tu jest napięcie 3 fazowe) .

Czy mogę jeszcze inne środki podjąć np czy laptop zasilany z baterii a nie z sieci a do niego tenże "Hantek" nie poprawią sytuacji ?
---------------------------------------------------------------------------------
Mogę żałować swojej odpowiedzi ale też za tyle włożonej Twojej pracy Jony130 czuję się w obowiązku
Na znanym Ci forum Elektroda pod nickiem nez wywołałem temat pod nazwą : "Polskie Perpetuum Mobile czy pomoże ktoś ?... " przeniesione do Hyde Parku . Dotyczy to patentu Pana Jana gdzie silnik zasilany impulsami napędza generator ; i ja chciałbym to pomierzyć i sprawdzić .
Oczywiście określenie tam użyte >> Perpetuum<< było prowokacyjne i to na tyle że niewiele pomocy tam uzyskałem a raczej wiadro pomyj na głowę i bana na 2-mce . Na samym, początku tam umieszczonego tematu są linki do filmów na YT robione przez Pana Jana
Pozdrawiam
xyz
edit
Najmocniej przepraszam
Jakąś sekwencją klawiszy niezależnie ode mnie wysyłało mi posta w trakcie pisania
Stąd mogło wyglądać to na już wysłany wpis a tym samym mogło to zmylić i wypaczyć treść jaką chciałem przekazać
Przepraszam
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2018, 14:59 przez xyz, łącznie zmieniany 3 razy.

Jony130
Moderator
Posty: 3116
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: Jony130 » 01 kwie 2018, 14:46

xyz pisze:
01 kwie 2018, 14:36
Jony130 dziękuję bardzo .
a przewód masowy z zerem
Nie. Krokodylek pierwszego kanału łączysz z krokodylkiem drugiego kanału sond. I tak zostawiasz.
Z żadnym zerem nie łączysz.

Zobacz sobie tu rys 24
https://ep.com.pl/files/3431.pdf

xyz
-
Posty: 75
Rejestracja: 30 mar 2018, 12:17

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: xyz » 01 kwie 2018, 15:01

Jony130 dzięki ale zerknij na mój wpis poprzedni i edit
A opcja z zasilaniem z laptopa tylko z baterii nie poprawia sytuacji ??
Pozdrawiam
xyz

xyz
-
Posty: 75
Rejestracja: 30 mar 2018, 12:17

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: xyz » 01 kwie 2018, 16:09

Jony130
Dziękuję za odpowiedź i link . Tę stronę oglądałem wcześniej Ale jeśli dobre zrozumiałem to oscyloskopy mają ograniczenia napięciowe do 30 lub czasami 40 Volt. .
Nawet tan ba tej stronie dot. Miernictwa pada zdanie w którym stwierdza się że
Multimetr zasilany
jest z baterii, a jego przewody
pomiarowe dołączamy wyłącznie
do mierzonego obwodu. Tymczasem
oscyloskop zasilany jest z sieci
energetycznej, a przewód odniesienia
masy połączony jest z zerem
ochronnym.

Może tu jest wyjście ?....
Pozdrawiam
xyz

Jony130
Moderator
Posty: 3116
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: Jony130 » 01 kwie 2018, 17:39

Ale nie zapomnij o tym że twój krokodylek od sondy pomiarowej jest połączona z metalową obudową. A to oznacza że obudowa będzie na takim potencjale jaki jest "krokodylek" od sondy. Dodatkowo musisz pamiętać że drugi krokodylek od CH2 musi być na tym samy potencjale co pierwszy krokodyl. Bo inaczej będzie zwarcie. I wielkie buuum.
https://www.youtube.com/watch?v=xaELqAo4kkQ

xyz
-
Posty: 75
Rejestracja: 30 mar 2018, 12:17

Re: Co jest niezbędne do pomiaru 400V oscyloskopem Hantek6022BE ?

Post autor: xyz » 01 kwie 2018, 18:52

Jony130 Dziękuję za ten link i tę cenną uwagę z tymi krokodylkami .
Taj się czepiłem tego że Laptop będzie zasilany z baterii bo cały czas w głowie miałem zakodowane zdanie że jeżeli
"Oscyloskop i urządzenie mierzone będą zasilane z tej samej sieci to grozi wielkie BUM dla urządzeń lub porażenie prądem ."

Powoli powoli jakoś dochodzę do tego że można się zabezpieczyć


Ten facet na YT od kanału EEVblog to Alfa i Omega elektryki z elektroniką ten odcinek prawie 430 tys wejść . Spróbuję go zrozumieć co prezentuje w tym temacie
Pozdrawiam
xyz

ODPOWIEDZ