Kilka pytań dot. analogowego oscyloskopu.

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Peszel
-

Kilka pytań dot. analogowego oscyloskopu.

Post autor: Peszel » 03 paź 2014, 16:49

Stoi u mnie już z rok i dopiero zaczynam się za niego brać. Pierwsze próby i już wątpliwości.

-Czy to normalne, że sygnał z transformatora(zwykły, nie toroid) nie jest idealną sinusoidą? Zwłaszcza o peak-i mi chodzi. A może w gniazdku też nie musi myć idealna? W gniazdku nie sprawdzę, a ciekaw jestem czy to nie wina oscyloskopu.

-Czy to normalne że sygnału o częstotliwości sieciowej(wolnego sygnału) nie da się ustawić tak, żeby nie pulsował(obserwując cały okres, nie fragment)

-I do czego jest gałka scale, bo u mnie kręcenie nie powoduje żadnej reakcji a instrukcja kłamie. Nie ma w niej pokrętła o tej nazwie a w jego miejscu jest co innego. A model ten sam.

Gdyby miało to znaczenie dla odpowiedzi to sprzęt się nazywa EZ digital OS-5060A. Przepłacona używka z allegro :wink:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 03 paź 2014, 17:12

Peszel pisze:-Czy to normalne, że sygnał z transformatora(zwykły, nie toroid) nie jest idealną sinusoidą? Zwłaszcza o peak-i mi chodzi. A może w gniazdku też nie musi myć idealna? W gniazdku nie sprawdzę, a ciekaw jestem czy to nie wina oscyloskopu.
Ideały to tylko w bajkach
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=75398#75398
Peszel pisze:-Czy to normalne że sygnału o częstotliwości sieciowej(wolnego sygnału) nie da się ustawić tak, żeby nie pulsował(obserwując cały okres, nie fragment)
Powinno dać się go zsynchronizować. Pobaw się gołką od poziomu wyzwalania.
Peszel pisze: -I do czego jest gałka scale, bo u mnie kręcenie nie powoduje żadnej reakcji a instrukcja kłamie. Nie ma w niej pokrętła o tej nazwie a w jego miejscu jest co innego. A model ten sam.

Zmienia jasność "siatki". Sprawdź to w ciemnym pomieszczeniu.

Peszel
-

Post autor: Peszel » 03 paź 2014, 19:23

Dzięki za odpowiedź. Z jasnością sprawdziłem i faktycznie coś tam świeci pod spodem.
A z tym ostatnim to chodziło mi o to że widać jak rysuje. Całkowicie "niemrugająca" linia jest dopiero przy 0.2ms, a wtedy widać tylko fragment okresu.

Zrobiłem kilka zdjęć. Na pierwszym zdjęciu jest ciemniej, wiec aparat dłużej naświetlał, dlatego nie widać rysowania.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 03 paź 2014, 23:30

To, że widzisz mruganie oscylogramu jest normalne przy dużej działce time/div. Bo przecież wtedy ustawiasz "więcej czasu" na działkę przez co wolniej rysuje się wykres.
Nieraz się irytowało musząc zrobić kolejne zdjęcie z rzędu, bo się akurat trafiło, kiedy znikł oscylogram. Cały smaczek analogowego oscyloskopu. Da się z tym żyć. Pewnie ktoś kto się zna na fotografii może użyć jakiegoś triku typu dłuższe naświetlanie.
Czasami daje coś przełączenie z alt na chop, ale przecież nie zawsze można tak robić. ;) Zobacz czy nie masz rozkalibrowaną podstawę czasu kręcąc małą gałką w podstawie czasu. :)

ODPOWIEDZ