Miałem coś w rodzaju takiego kabelka
http://www.gotronik.pl/przewod-pomiarow ... p-769.html
Próbowałem zaświecić jakąś żarówkę samochodową z zasilacza. W granicach 10W. Miałem na kablach spadek ponad 2V! Kupiłem teraz jakieś w sylikonie 2,5mm2(niezakończone) i może już bym lutował do starych wtyczek, ale waham się jeszcze odrobinę, bo mimo że banany z rozgałęzieniem takie fajne, to zastanawiam się czy to(dociskowe?) złącze nie jest słabym punktem. Podejrzewam że będzie ok, ale co mi szkodzi spytać. Może ktoś mnie zaskoczy.
Rezystancja złącz.
Tym stwierdzeniem można przyjąć że miałeś ponad 2Ω na kablach. Pytanie ile miedzi było w kablu, chodzi o przekrój.Peszel pisze:Miałem coś w rodzaju takiego kabelka
To że jest silikonowe dla prądu jest to nie ważne. Można powiedzieć w każdej izolacji jest trochę silikonu. Ważne na pewno jest połączenie przewodu z wtyczką.
Sprawdź przekrój żył kabelków, którymi podawałeś zasilanie. Pewnie chińskie czyli bardzo cienkie - dobre do pomiarów napięć nigdy prądów. Ostatnio kupiłem przedłużacz chiński z listwą na 5 gniazd, lodówka nie chciała na nim wystartować, jak podłączyłem lutownicę to cały kabel przedłużacza (5mb) grzał się !!!
Do pomiaru prądu stosuj kable możliwie grube.
Do pomiaru prądu stosuj kable możliwie grube.