Multimetr UM-112B pomiar tętnień w zasilaczu komputerowym.

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
grzegorz74
-

Multimetr UM-112B pomiar tętnień w zasilaczu komputerowym.

Post autor: grzegorz74 » 02 sie 2013, 18:27

Witam.

Czy jest możliwe pomiar tętnień w zasilaczu komputerowym za pomocą multimetru analogowego UM-112B. Czy jakimkolwiek innym analogowym multimetrem. Bo słyszałem ,że jest taka możliwość a to zależy od stopnia wejściowego multimetru. Tylko ja jakoś nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić. Może popełniam jakiś błąd?

Ja twierdzę ,że do takich pomiarów najbardziej odpowiedni odpowiedni jest oscyloskop.

Czy ktoś z bardziej z doświadczonych elektroników - użytkowników forum będzie mi w stanie udzielić wyczerpującej odpowiedzi na wyżej postawione pytanie. Będę bardzo wdzięczny.

majtek007
-

Post autor: majtek007 » 25 sie 2013, 12:51

Cześć,
Podepnij kondensator na wyjściu zasilacza - powiedzmy 10-47uF może być też większy. W ten sposób odfiltrujesz składową stałą, pozostały sygnał to będzie tylko składowa zmienna (tętnienia). Oczywiście miernik pokaże wartość RMS. Wartość tętnień może być niewielka, rzędu kilkunastu mV bez obciążenia do kilkuset mV przy dużym obciążeniu. To jedyny sposób jaki przyszedł mi teraz do głowy :)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 sie 2013, 13:08

Ewentualnie podpiąć oscyloskop, to nie tylko je zmierzysz, ale i zobaczysz.

ODPOWIEDZ