Witam.
Czy jest możliwe pomiar tętnień w zasilaczu komputerowym za pomocą multimetru analogowego UM-112B. Czy jakimkolwiek innym analogowym multimetrem. Bo słyszałem ,że jest taka możliwość a to zależy od stopnia wejściowego multimetru. Tylko ja jakoś nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić. Może popełniam jakiś błąd?
Ja twierdzę ,że do takich pomiarów najbardziej odpowiedni odpowiedni jest oscyloskop.
Czy ktoś z bardziej z doświadczonych elektroników - użytkowników forum będzie mi w stanie udzielić wyczerpującej odpowiedzi na wyżej postawione pytanie. Będę bardzo wdzięczny.
Multimetr UM-112B pomiar tętnień w zasilaczu komputerowym.
-
grzegorz74
- -
Cześć,
Podepnij kondensator na wyjściu zasilacza - powiedzmy 10-47uF może być też większy. W ten sposób odfiltrujesz składową stałą, pozostały sygnał to będzie tylko składowa zmienna (tętnienia). Oczywiście miernik pokaże wartość RMS. Wartość tętnień może być niewielka, rzędu kilkunastu mV bez obciążenia do kilkuset mV przy dużym obciążeniu. To jedyny sposób jaki przyszedł mi teraz do głowy
Podepnij kondensator na wyjściu zasilacza - powiedzmy 10-47uF może być też większy. W ten sposób odfiltrujesz składową stałą, pozostały sygnał to będzie tylko składowa zmienna (tętnienia). Oczywiście miernik pokaże wartość RMS. Wartość tętnień może być niewielka, rzędu kilkunastu mV bez obciążenia do kilkuset mV przy dużym obciążeniu. To jedyny sposób jaki przyszedł mi teraz do głowy