Wobuloskop - budowa

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
elbober
Użytkownik

Wobuloskop - budowa

Post autor: elbober » 05 maja 2013, 23:08

Witam zainteresowanych.
Jestem elektronikiem "starej daty", także "radiowcem". Jak ogólnie zbudowany jest wobuloskop - wiem. Od pewnego czasu ponownie chcę się zająć zbudowaniem własnego urządzenia i stanąłem przed problemami technicznymi. W tym miejscu proszę o odpowiedzi osób orientujących się w zagadnieniu.
Jako baza jest oscyloskop C1-112 po "przejściach" (brak obudowy i multimetru - spadło na niego coś ciężkiego, lampa, X i Y żyją).
Piłę wyprowadzę z generatora podstawy czasu przez separator na fecie BF245, potem wzm z dopasowaniem poziomu z przełączaniem (dla różnych zakresów) i wyjście na diody pojemnościowe generatorów LC. Początkowo przewiduję 455k, 10.7M, 27M/35/40 (35 i 40 to zdalne sterowanie). Tu zastosuję trzy oddzielne generatory, ze względu na duże różnice częstotliwości, przez co mają różne elementy wzbudzeń (za dużo przełączeń R,C i L). Każdy gen będzie mieć własny wzmacniacz.
I tu rozpoczyna się mój dylemat - różne poziomy wyjściowe.
Chcę wyrównać poziomy w ARW na jednym stopniu wzm. Żeby było ciekawiej, niestety gen zmieniają również amplitudę przy min > max f w czasie przestrajania przy większych zakresach pasma.
Myślałem o wzm różnicowym z emiterowym źródłem. Sygnał wchodzi na B2 (baza)wyjście C2 (kolektor). Polaryzacja B2 stała, a B1 regulowana. Tylko skąd pobrać sygnał, by nie obciążać detektorem C2. Obciążeniem C2 rezystor lub dławik- wzm szerokopasmowy. Chyba, że zastosować 3x wzm rezonansowe. Jeśli uzyskam 500mV to nie będzie problemu z detekcją i uzyskaniem napięcia ARW. Dalsza część to wzm na MAR-6 i dwa typy wyjścia 50R i ~47k.
Sygnał z badanych obwodów przez sondę detekcyjną na we Y oscyloskopu.
Drugie moje zagadnienie: jak zrobić "markery". Myślałem o OCXach, ale to by były tylko f środkowe i nie miałbym jak oznaczyć innych punktów krzywej. Natomiast LC to słaba stabilność i konieczność pomiaru częstotliwości (choć i tak musi być wskazanie f dla danego punktu).
Jakie Koledzy widzieli by rozwiązania.

oldpin
-

Post autor: oldpin » 20 maja 2013, 7:42

Witaj!
Jakby co to starej daty akurat jestem ja :mrgreen:
Co do znaczników to polecam poszukać w necie dokumentacji radzieckiego wobulatora X1-42. Na tym się akurat wzorowałem, po krótce chodzi o to że miesza się prostokąt np. 1MHz z sygnałem wobulowanego generatora na diodzie np. GD507, potem produkt wzmacnia się na np. uA741 i dodaje na przebieg wzmacniacza V a jak korzystasz z dwóch kanałów to na ten drugi. No i masz znaczniki co 1MHz w postaci trójkątnych tzw. "metek". Mam zrobiony w ten sposób przystawkę wobulator na pasmo 1200MHz ze znacznikami co 10 i 1 MHz. Co do generatora to nie mogę jakoś znaleźć notatek ale miałem taki fajny układ generatora z automatyką na dwóch tranzystorach:cry:. Dobrze trzymał napięcie przy przestrajaniu w paśmie fal krótkich. Ciekawe czy już poradziłeś sobie z tym problemem?

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 21 maja 2013, 10:04

Dzięki za tę podpowiedź. Rozważałem też ten sposób ( takie rozwiązanie jest chyba w którymś INCO, ale symbolu nie pamiętam). Z tym, że mam wąskie pasma max 500kHz na 10.7M i 27M oraz 50kna f455k, to takie znaczniki (1M) są dla mnie nie praktyczne - co najwyżej 1 prążek. Mógłbym to jeszcze podzielić przez 10/100, ale to wskazywało by tylko któryś z 100k czy 10k. Pozostaje mi jeszcze VFO z licznikiem. Nie przebrnąłem jeszcze przez ARW Na razie testuje VFO i tłumik wyjściowy.

ODPOWIEDZ