Woltomierz PMLCDL

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Woltomierz PMLCDL

Post autor: Koleszek » 05 sty 2011, 12:00

Witam!
Mam pytanko - czy ktoś robił już kiedyś podświetlenie do modułu woltomierza PMLCDL? Jeśli tak, to w jaki sposób? Na diodach?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 05 sty 2011, 18:28

Trzeba wyjąć szkło LCD, zerwać z niego warstwę odbijającą światło, przyczepić w jego miejsce białą kartkę/kalkę/bibułę lub jakąś bardziej profesjonalną matówkę rozpraszającą światło, podświetlić to diodami LED. Cały czas uważaj na styki/gumkę przewodzącą i elementy mocujące, jakieś uszkodzenie = brak styku = nieświecące segmenty = moduł do wyrzucenia.

Po odklejeniu folii należy usunąć resztki kleju z polaryzatora i sprawdzić czy jest dość miejsca na wsadzenie matówki.

Przy odklejaniu folii odbijającej światło lepiej nie odklejać polaryzatora tylnego, jeśli odkleisz polaryzator to trzeba go oddzielić od folii, oczyścić z kleju polaryzator i szkło, przy okazji można zrobić wyświetlacz negatywowy (lepiej kupić wersję LED, będzie dużo mniej roboty).

Powodzenia i miłej zabawy

Oto efekt mojej pracy, na normalnym mierniku prąd 2 LEDów podświetlenia połączonych szeregowo.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 06 sty 2011, 1:43

A jak montowałeś diody LED?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2011, 2:03

Na płytce trzeba jeszcze nakleić białą taśmę izolacyjną, odbija światło od laminatu w stronę szkła.

Diody 5mm spiłowane od boków tak, że obudowa przypominała lekko zaokrąglone, typowe 2x5mm.
Wsunięte między laminat a szkło, unieruchomione kroplą kleju typu kropelka.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 06 sty 2011, 3:27

OK. THX.

Frog_Qmak
-
Kontakt:

Post autor: Frog_Qmak » 20 lip 2012, 15:49

a ja mam inne pytanie, słyszałem sugestię, że ów miernik można jednak zasilać z tego samego źródła. Podpiąłem więc go przez 78l09 do transformatorka, z którego zasilane jest również źródło sygnału- termometr lm35. Czy jest możliwe, że w ten sposób go uszkodziłem? Bo dziwnie się zachowuje i nie wiem, czy z tego powodu, czy mam może błąd jest gdzieś indziej.

buliz
-

Post autor: buliz » 20 lip 2012, 19:08

Nie spaliłeś jednak z tego powodu dziwnie się zachowuje.

Frog_Qmak
-
Kontakt:

Post autor: Frog_Qmak » 20 lip 2012, 21:21

czyli nie do odratowania?

lukas15
-

Post autor: lukas15 » 21 lip 2012, 10:37

Sprawdź to podłączając baterie 9V.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 21 lip 2012, 12:36

Witajcie.

Niedawno przerabiałem zabawę z tymi modułami. Odseparowanie zasilania od napięć mierzonych jest KONIECZNE do poprawnej pracy modułu, nawet wspólna masa zasilania dla dwóch mierników nawet odseparowana od masy pomiarowej jest niedopuszczalna, ponieważ przez nią wskazania mierników wariują.

Co do modułu to możesz go sprawdzić podłączając baterię 9V lub OSOBNY zasilacz sieciowy. Ew. możesz odłączyć LM35 od modułu i w jego miejsce podłączyć bateryjkę 1,5V przez dzielnik rezystorowy tak aby nie przekroczyć zakresu na jaki masz go nastawiony.

Pozdrawiam.

Frog_Qmak
-
Kontakt:

Post autor: Frog_Qmak » 22 lip 2012, 13:19

po kilku próbach, podpiąłem moduł na baterii i działa elegancko. Całe szczęście, nie zabiła go ta próba ;) dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ