Witam,
ostatnio mam dość dziwne problemy z oscyloskopem , nie wiem czy to moja wina, czy się coś uszkodziło, coś źle ustawione ...
Jako że forum było trochę nieczynne to problematykę jak i objawy przedstawiłem →TU
Tak się już sam zastanawiam czy to może ja mam zwidy i nie wiadomo czego oczekuje po oscylku z dolnej półki ???
DS1102D weryfikacja poprawnego działania
Mam rozumiesz że robisz tak:
Podpinam dwie sondy do wyjście do kompensacji sondy i klikasz auto i na jednym drugim pokazuje 50V ?
http://obrazki.elektroda.pl/8439005700_1328977899.jpg
Zaraz to sprawdzę na swoim.
Podpinam dwie sondy do wyjście do kompensacji sondy i klikasz auto i na jednym drugim pokazuje 50V ?
http://obrazki.elektroda.pl/8439005700_1328977899.jpg
Zaraz to sprawdzę na swoim.
No to u mnie jak dam auto ustawia 1V/d
No i układ gubi synchronizację gdy zwiększę powyżej 5V/d dla CH1.

Ale 50V nie wyświetla.
A przy pomiarze tego samego napięcia 12VDC ale rożnych ustawień działek powstaje spory błąd, ale to chyba normalne.

No i przy zwartej sądzie do masy przy 1V/d
Jak widać błąd do 8% a czasami nawet i 16% bo pokazuje 160mVpp
No i pomiar napięcia 1.073V

Morał z tego taki że trzeba uważać przy pomiarach.
I jak się mierzy napięcie za bardzo nie odjeżdżać podziałką napięcia od wartości napięcia które mierzymy.
Dlatego ja zawsze mam w pobliżu Fluke'a którym nieraz sprawdzam zgodność pomiarów.
No i układ gubi synchronizację gdy zwiększę powyżej 5V/d dla CH1.

Ale 50V nie wyświetla.
A przy pomiarze tego samego napięcia 12VDC ale rożnych ustawień działek powstaje spory błąd, ale to chyba normalne.

No i przy zwartej sądzie do masy przy 1V/d
Jak widać błąd do 8% a czasami nawet i 16% bo pokazuje 160mVpp
No i pomiar napięcia 1.073V

Morał z tego taki że trzeba uważać przy pomiarach.
I jak się mierzy napięcie za bardzo nie odjeżdżać podziałką napięcia od wartości napięcia które mierzymy.
Dlatego ja zawsze mam w pobliżu Fluke'a którym nieraz sprawdzam zgodność pomiarów.
Właśnie zastanawiałem się czy czasem nie reklamować go, chodź gwarancję mam tylko w języku chińskim. Zobaczę jeszcze jak się będzie zachowywać w pokojowej temperaturze, bo obecnie jest w warsztacie , a tam kolo 12-15ºC.
W pokojowej temp. jest to samo , co teraz zauważyłem to przy przełączaniu x1-x10 na sądzie nic się nie dzieje. Dzieje się tak z obiema sądami i tylko na drugim kanale. Na pierwszym kanale prze przełączaniu x1-x10 jest wyraźna zmiana amplitudy.
Jony130 a jaki tam masz firmware ? Też 00.02.06?
W pokojowej temp. jest to samo , co teraz zauważyłem to przy przełączaniu x1-x10 na sądzie nic się nie dzieje. Dzieje się tak z obiema sądami i tylko na drugim kanale. Na pierwszym kanale prze przełączaniu x1-x10 jest wyraźna zmiana amplitudy.
Jony130 a jaki tam masz firmware ? Też 00.02.06?
14.02 zadzwoniłem do sklepu w którym kupiłem oscyloskop, po krótkiej rozmowie osoba po drugiej stronie stwierdziła, że nie może udzielić jednoznacznej porady/odpowiedzi i mam wysłać do nich sprzęt z opisem "usterki". Wczoraj [ tj. 1.03] dostałem przesyłkę zwrotną z oscyloskopem. W protokole jest napisane, " problemy przy pomiarach, wadliwe przetwarzanie sygnału " , " Czynności naprawcze: urządzenie będzie wymienione "
Dostałem nowy egzemplarz.
Reasumując, wszystkie wcześniejsze dolegliwość jakie występowały obecnie nie są dostępne
Dostałem nowy egzemplarz.
Reasumując, wszystkie wcześniejsze dolegliwość jakie występowały obecnie nie są dostępne
Tajemnica to nie jest , sklep to Batronix. Jako że zależało mi na gwarancji, a oferta była najtańsza z dostępnych to właśnie tam go nabyłem. Wcześniej zastanawiałem się nad zakupem przez dealextreme [ ds1052 można kupić już za 350$, a 520$ za 100MHz- nie wiem ile przesyłka], ale jednak miałem wątpliwości co do cła, a i teraz się okazało że gwarancja była warta swojej ceny.
Wybierając już gwarantowany sprzęt "dołożyłem" analizator logiczny no i pasmo 100MHz bez "witaminy"
http://www.batronix.com/shop/oscillosco ... 1102D.html
Wybierając już gwarantowany sprzęt "dołożyłem" analizator logiczny no i pasmo 100MHz bez "witaminy"
http://www.batronix.com/shop/oscillosco ... 1102D.html