mając laptopa i chęć zaczęcia programowania procesorów AVR z numeru 11/2011 po przez prosty sterownik oparty na LPT .
Mam pytanie czy wystarczy gdy całość podłącze przez przejściówkę firmy LoginLink (UA0042)?
http://www.logilink.eu/showproduct/UA0042.htm
USB->Rs232 + RS232->LPT(tu nie mam pewności) + mój prosty układ z numeru 11/2011.
LPT -programowanie AVR
-
korfanty33
- Użytkownik
Jak masz laptopa, to lepiej sobie kupić od razu, albo programator na USB, lub kartę mulit I/O rs232/LPT (podobny wydatek cenowy).
Taki programator USB zgodny z STK500 to wydatek bodaj 60zł, a ile cię wykosztują przelotki USB<>RS232 i RS232<>LPT (jeżeli w ogóle taka istnieje ?), a i tak dam se kciuk obciąć że taki mix ci nie zadziała, bo sterowniki do tych przelotek się zagryzą nawzajem.
Taki programator USB zgodny z STK500 to wydatek bodaj 60zł, a ile cię wykosztują przelotki USB<>RS232 i RS232<>LPT (jeżeli w ogóle taka istnieje ?), a i tak dam se kciuk obciąć że taki mix ci nie zadziała, bo sterowniki do tych przelotek się zagryzą nawzajem.
-
korfanty33
- Użytkownik
takowe mam i nawet Bascom się odpalił tylko na przeplotkach jeszcze nie wiem jak z numeracją portów ale może w tym tygodniu będę próbowałkayron pisze: a ile cię wykosztują przelotki USB<>RS232 i RS232<>LPT
.
może i takkayron pisze: , a i tak dam se kciuk obciąć że taki mix ci nie zadziała, bo sterowniki do tych przelotek się zagryzą nawzajem.
Ale nurtuje mnie inne pytanie poziom napięć w w przejściówce i nie wiem co elektrycznie w nich siedzi , a powiem mój znajomy na siemes'ie chyba s4 działał zamiast rs232 na usb przeplotce
Co do kupna ok, ale nie wiem czy mnie wciągnie i zostanie gadżet za 120zł na USB