sprawdzenie oscyloskopu

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
roofy_1
-

sprawdzenie oscyloskopu

Post autor: roofy_1 » 25 sie 2011, 8:18

Witajcie!!
Jestem początkującym w dziedzinie elektroniki i chciałbym zgłębić tajemną wiedzę.
Na początek, tak po bożemu :) rozpocząłem kompletowanie sprzętu. Ostatnio zakupiłem oscyloskop i chciałbym go dobrze sprawdzić czy zakup jest udany, czy kupiony sprzęt jest sprawny. Czy mógłbym poprosić doświadczonych elektroników o poradę jak to zrobić? Na początek chciałem zaznaczyć że generatora nie mam:) więc te sposób odpada. Może coś prostszego?

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 25 sie 2011, 9:53

W większości oscyloskopów, jest kalibrator. To tak na początek, często na kalibratorze jest 1Khz 1V lub 1,2V.
Jeżeli nie ma kalibratora, to zostaje ci najprostsza metoda, tzn. z palca ;). Uzyskasz częstotliwość ok 50Hz, napięcie zależy jak mocno będziesz trzymał ;). Mówię całkiem serio. Sondę przełącz na 1:10 (jak masz sondę), może być bezpośrednio. Czułość ustaw sobie na 1V lub 2V na działkę. Podstawę czasu na początek możesz ustawić 1ms.

PS. Na początek po włączeniu oscyloskopu, jaskrawość zmniejszasz do minimum, czekasz kilka minut aż się oscyloskop rozgrzeje (głównie chodzi o lampę) potem powoli zwiększasz jaskrawość aż do uzyskania widocznej linii, oczywiście o ile ustawiłeś podstawę czasu na automatyczną, bo wyzwalana bez sygnału na wejściu nie pozwoli na wyświetlenie obrazu, puki coś nie pojawi się na wejściu (masło maślane, ale prościej nie umiem).

roofy_1
-

Post autor: roofy_1 » 25 sie 2011, 10:36

Dzięki serdeczne za poradę

Kupiłem coś takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=1772151113

Zdaje się że on nie ma kalibratora a więc pozostaje metoda z palca :).

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 25 sie 2011, 11:08

W tym modelu masz fajną funkcję 2 podstawy czasu, możesz robić tym bardziej skomplikowane pomiary. W ELEKTRONIKA DLA WSZYSTKICH 5/97 było opisane na czym to polega. Jak również, mogę polecić książkę "Oscyloskop Elektroniczny" Jerzy Rydzewski, jedne z pierwszych wydań. Sondy na allegro, są po ok 60zł, wystarczą takie z pasmem 60MHz.

roofy_1
-

Post autor: roofy_1 » 25 sie 2011, 11:29

No właśnie w cały ten cykl artykułów o oscyloskopie już się zaopatrzyłem :) A jest co czytać
Poza tym z tego co jest napisane to sonda tam już jest jakaś.

Dzieki za poradę :)

Pozdrawiam,

PS.
Fajnie że post od razu nie ląduję w koszu tak jak to się zdarza na konkurencyjnym forum :)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 25 sie 2011, 11:34

Tak, tak wszyscy uwielbiamy to na elektrodzie ;).

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 25 sie 2011, 11:36

Z tego co widzę na zdjęciach, to koło regulacji "góra - dół" drugiego kanału jest oczko, które wygląda jak wyjście kalibratora. Zdjęcia są trochę nie wyraźne, więc nie widzę opisów na płycie czołowej, ale wygląda to właśnie na wyjście kalibratora.

W opisie aukcji wyraźnie jest napisane, że z oscyloskopem dostaniesz też sondę. Jeżeli jej nie dostałeś, to pisz do sprzedawcy.

roofy_1
-

Post autor: roofy_1 » 25 sie 2011, 11:50

Mam nadzieję :) bo czekam na sprzęt
a czy to chodzi o ten "pipsztołek" z białym kołnierzykiem u podstawy?

tam jest 0,5V napisane

Jeśli to jest kalibrator to jak z tego skorzystać?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 25 sie 2011, 12:16

Nie liż tego bo efekt żaden :razz:

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 25 sie 2011, 12:18

roofy_1
-

Post autor: roofy_1 » 25 sie 2011, 12:23

Nie liż tego bo efekt żaden :razz:
ha
a już chciałem tak zrobić:D
Wielkie dzięki poczytam i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 25 sie 2011, 14:06

Jak dobrze pogrzebiesz to na chomiku znajdziesz kilka ciekawych pozycji na temat oscyloskopów.

roofy_1
-

Post autor: roofy_1 » 31 sie 2011, 11:19

Witam ponownie,
dostałem właśnie ten oscyloskop i jestem po wstępnych testach urządzenia. Jak dla mnie, amatora wygląda, że wszystko jest ok. Skalibrowałem sondę na obydwu kanałach i jest tak jak w instrukcji - ładne proste kąciki :) Ale teraz tak te poziome linie świecą ładnie natomiast pionowe trochę słabo. Czy jest to wina lampy? (kręciłem pokrętłami, ustawiałem jasność i nic to nie dało). Poza tym po zmniejszaniu częstotliwości w podstawie czasu w pewnym momencie zaczyna migać obraz. Czy to dobrze?
Poza tym chciałbym sprawdzić czy oscyloskop na przykład dobrze mierzy napięcie jak to zrobić?
Będę wdzięczny za pomoc początkującemu :)

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 31 sie 2011, 11:38

poziome linie świecą ładnie natomiast pionowe trochę słabo
To normalne, prostokąt ma stromo nachylone zbocza, więc strumień elektronów w lampie szybko rysuje te "pionowe linie" i nie zdąży w pełni rozświetlić luminoforu.
po zmniejszaniu częstotliwości w podstawie czasu w pewnym momencie zaczyna migać obraz
To także normalny objaw w oscyloskopach analogowych.
Poza tym chciałbym sprawdzić czy oscyloskop na przykład dobrze mierzy napięcie jak to zrobić?
Podać na wejście któregoś kanału sygnał o znanej amplitudzie (najprościej z wyjścia kalibratora sond lub zwykłego transformatora sieciowego) i sprawdzić, czy amplituda wykresu na oscyloskopie się zgadza.

roofy_1
-

Post autor: roofy_1 » 02 wrz 2011, 9:10

no i tak zrobiłem :)
posiedziałem sobie wieczorkiem i próbowałem :)...
Na początek napięcie z zasilacza; 4 V ustawiam na kanale Y 50mV/div; linię ciągłą ustawiam na środku po przyłożeniu napięcia podnosi mi się o 2,4 podziałki do góry (2,4x0,5=1,2x10 z sondy=12V) Dlaczego?
Pytanie moje też jest takie: Jak ustawić to odchylanie pionowe czy ma być najbardziej skręcone?
Dalej wziąłem transformator i na odczepach znalazłem 6V zmiennego i bach do oscyloskopu, plusik , minusik, korekcja na kanale i na podstawie czasu tak żebym ładnie sinusoidę widział i jest mierzę między wierzchołkami wychodzi mi gdzieś ok 4,2 podziałki i też po przemnożenia przez wartość ustawioną na kanale wynik wychodzi mi "od czapy"

Co robię nie tak?

ODPOWIEDZ