MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI
-
Lord
MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI
Witam wszystkich, szukam porady w następującej sprawie - parę dni temu stałem się posiadaczem analogowego miernika częstotliwości MC-3B produkcji Wrocław. Przyrząd ma już parę lat, ale myślę, że można go jeszcze wykorzystać. Mam jednak problem/pytanie - jak można sprawdzić czy jego wskazania są poprawne i czy nie wymaga kalibracji ? Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję
pozdrawiam
ale nie wiem jakie masz możliwości...
podajesz sygnał wzorcowy i porównujesz odczyty, tak?
sposoby domowe:
podłącz kaskadę dzielników /10 ( np. 7490 ), będziesz miał na kolejnych stopniach prostokąt: 1MHz, 100K, 10K, etc....
powodzenia!
Dzięki za rady...chyba skorzystam ze sposobu z kartą - na sygnal wzorcowy nie mam co liczyć
...że też sam na to nie wpadlem,
Mam jeszcze jedno pytanie - pewnie banalnie proste - nie mam przewodu (chyba mówi się sondy) do pomiarów - czy wystarczy podączyć zwykly przewód do środkowego otworu w wejściu ?
Mam jeszcze jedno pytanie - pewnie banalnie proste - nie mam przewodu (chyba mówi się sondy) do pomiarów - czy wystarczy podączyć zwykly przewód do środkowego otworu w wejściu ?
witaj na Forum
muszą być połączone masy kompa i miernika, więc
jeżeli chcesz wykorzystać kartę dźwiękową to zrób sobie
na szybko taki kabelek: z jednej strony wtyczka BNC, z drugiej 'mały Jack' (3 mm),
stereo, który kanał wybrać to zależy na którym Ci będzie grało
przewód powinien być w ekranie, jak do sygnałów w sprzęcie audio...
generalnie miłej zabawy....
muszą być połączone masy kompa i miernika, więc
jeżeli chcesz wykorzystać kartę dźwiękową to zrób sobie
na szybko taki kabelek: z jednej strony wtyczka BNC, z drugiej 'mały Jack' (3 mm),
stereo, który kanał wybrać to zależy na którym Ci będzie grało
przewód powinien być w ekranie, jak do sygnałów w sprzęcie audio...
generalnie miłej zabawy....