Witam!
Zamierzam kupić sobie miernik cęgowy. Ma mierzyć prądy AC i DC, dobrze by było z True RMS, mile widziane dodatki jak pomiar temperatury, kondensatorów, rezystancji. Mogę wydać 300, max 400 zł.
Generalnie mam styczność z miernikiem Sonel CMP-2 (ACA, DC, ACV i DCV) i pomimo jego ubogiej palety mierzonych wartości, niestety bez True RMS, jest to najlepszy miernik w całym zakładzie - jest niezniszczalny. I pewnie nie zastanawiałbym się więcej gdyby nie to, że zależy mi na pomiarze kondensatorów i temperatury..
Z kolei CMP-1005 (który spełnia wymagania) nie wywarł na mnie pozytywnego wrażenia, mimo że jest droższy, ze świadectwem wzorcowania to jednak przy pomiarze prądów pokazuje dziwne wartości...
Może ma ktoś styczność z DOBRYM miernikiem cęgowym do 400 zł ? Co możecie mi polecić? A może kupić sprawdzony CMP-2, a do tego osobno "zwykły miernik" do temperatury, kondensatorów itd?
Kupno miernika cęgowego - prośba o opinie
Witam ,
ja użytkuję VC-521 już dobry rok i musze powiedzieć że nie dopatrzyłem się jakichś mankamentów.
Temperaturę mierzy stabilnie i powtarzalnie , nawet powyżej podanego zakresu [+250st. ] , automatyczne zmiany zakresów przy pomiarach napiecia ,rezystancji, pojemności działa dość szybko i jest bardzo wygodne. Pomiar prądu jest stabilny dla ACA jak i DCA. True RMS jest w modelach VC-530/1 [ z możliwością pomiaru ACA/ACA+DCA.
ja użytkuję VC-521 już dobry rok i musze powiedzieć że nie dopatrzyłem się jakichś mankamentów.
Temperaturę mierzy stabilnie i powtarzalnie , nawet powyżej podanego zakresu [+250st. ] , automatyczne zmiany zakresów przy pomiarach napiecia ,rezystancji, pojemności działa dość szybko i jest bardzo wygodne. Pomiar prądu jest stabilny dla ACA jak i DCA. True RMS jest w modelach VC-530/1 [ z możliwością pomiaru ACA/ACA+DCA.
Ja polecam V&A czy też Mastech (oba maja identyczne obudowy). Mam takie dwa i sprawuja sie na prawde świetnie. Mierza prad AC i DC i maja baragraf. Wersja z TRUE RMS bedzie kosztowała mniej niż 400zł, jak dla mnie to najlepszy wybór w takiej półce cenowej. Poniżej masz link do miernika jaki kupiłem:
http://allegro.pl/miernik-cegowy-ac-dc- ... 08984.html
http://allegro.pl/miernik-cegowy-ac-dc- ... 08984.html
Dzięki koledzy za odpowiedzi. Przyjrzałem się polecanym przez Was miernikom, faktycznie parametry mają niezłe tylko pytanie jak z powtarzalnością i wiarygodnością pomiarów? Szczególnie Mastech polecany przez Nick_2, wersja z True RMS kosztuje ciut ponad 300 zł.
Przeglądając ofertę Sonela, spodobał mi się CMP-401, niestety bez RMS. Powiedzcie, czy pomiar True RMS faktycznie jest niezbędny ?
Wiecie, mam złe skojarzenia z niemarkowym sprzętem, chcę kupić dobry miernik który będzie służył dłuższy czas. Śmiechem są dla mnie "profeslonalne mierniki cęgowe" na alledrogo za 13zł
Przeglądając ofertę Sonela, spodobał mi się CMP-401, niestety bez RMS. Powiedzcie, czy pomiar True RMS faktycznie jest niezbędny ?
Wiecie, mam złe skojarzenia z niemarkowym sprzętem, chcę kupić dobry miernik który będzie służył dłuższy czas. Śmiechem są dla mnie "profeslonalne mierniki cęgowe" na alledrogo za 13zł