Witajcie. Potrzebuję lutownicy gazowej, do max. 200zł, a im tańsza tym lepiej. Czytając artykuł ,,Wszystko o lutowaniu'' postanowiłem wejść na stronę RENEX i poszukać lutownicy portasol profesional, znalazłem 2, za 122 i 188 oraz natknąłem się na super-pro za 167zł.
Problem polega na tym, że profesional za 122zł ma 1 grot i 90minut pracy, a super-pro za 167zł też 1 grot ale 2godziny pracy, a profesional za 188zł to pełen zestaw i 90minut pracy, a groty to około 25zł. Ponadto pokusiłem się o wejście na sklep.atv.pl i znalazłem ten sam zestaw który w renexie kosztuje 188zł, za 136zł, ale nie do końca jestem pewien, czy to to samo, bo w sklepieatv pise, że czas nagrzewania się grota to 40s, a renexie 20s.
I się już w tym wszystkim pogubiłem, czy kupić zestaw, czyli gąbka wszystkie groty itd., czy kupić samą lutownicę.
Zamieszczam linki, do wszystkich rzeczy, o których wspominałem:
- Portasol profesional - sklep.atv.pl
- Portasol profesional - renex
- Portasol super-pro - renex - w przypadku tego zestaw kosztuje 308zł czyli nie wchodzi w grę.
Proszę o porady.
Pozdrawiam.
Lutownica gazowa
Mam portasol superpro i po pewnym czasie uzywania groty poumierały, więc bezwzględnie polecam zestaw. Groty w zestawie są dużo tańsze
Wiem, że w zestawach coś się zmieniało, najlepiej będzie jeśli dopytasz w renexie ile i jakich grotów się w nim znajduje. Pozatym to dobre lutownice 
Upewnij się, czy to nowy zestaw (więcej gortów) czy stary (mniej grotów) zanim będziesz kupował, bo może się okazać, że stracisz zamiast oszczędzić
Upewnij się, czy to nowy zestaw (więcej gortów) czy stary (mniej grotów) zanim będziesz kupował, bo może się okazać, że stracisz zamiast oszczędzić
O tym to ja nie wiedziałem. Zapewne ten zestaw ze sklepu ATV posiada mniej grotów niż ten w renexie, ale dla pewności sprawdzę. Jeszcze jedno pytanko, na ile mniej-więcej starcza ci butla z gazem 250ml, albo ile wynosi cię to miesięcznie?Kulpina pisze:Upewnij się, czy to nowy zestaw (więcej gortów) czy stary (mniej grotów)
Od razu mógł byś powiedzieć jak dać jakiś plusik czy coś bo z miłą chęcią bym ofiarował
Pozdrawiam!
Plusiki na tym forum nie istnieją
Ale to nie ważne.
Ten zestaw z AVT, może być identyczny jak w renexie, może po prostu jest przecena, bo zalega 3 lata i chcą się pozbyć?
Ale zapytaj czy na pewno i ilością grotów kieruj się przede wszystkim.
Co do czasu pracy, to nie uświadczyłem tych 4 godzin na jednym napełnieniu. Zawsze wydaje mi się, że idzie dużo szybciej (może to złudzenie, ze stoperem nie mierzyłem).
Co do kosztów:
W sumie nie używam tego dużo, ale wypaliłem wszystkie groty z zestawu (aż sam się dziwię) i chyba aktualnie mam napoczętą dopiero trzecią lub czwartą butle gazu Ronson 300ml. (Używaj tylko dobrych - czystych gazów). Nie sądzę więc by były duże
Normalnie używam jednak kolbówki na prąd, gdy mam dostępne zasilanie, choć i tu widać przewagę gazówki - brak kabla jest znaczną wygodą
Wolę jednak zużywać tanią kolbówkę która kosztuje tyle co jeden grot do portasola 
Ten zestaw z AVT, może być identyczny jak w renexie, może po prostu jest przecena, bo zalega 3 lata i chcą się pozbyć?
Co do czasu pracy, to nie uświadczyłem tych 4 godzin na jednym napełnieniu. Zawsze wydaje mi się, że idzie dużo szybciej (może to złudzenie, ze stoperem nie mierzyłem).
Co do kosztów:
W sumie nie używam tego dużo, ale wypaliłem wszystkie groty z zestawu (aż sam się dziwię) i chyba aktualnie mam napoczętą dopiero trzecią lub czwartą butle gazu Ronson 300ml. (Używaj tylko dobrych - czystych gazów). Nie sądzę więc by były duże