Lutownica gazowa

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
KtosCos
-

Lutownica gazowa

Post autor: KtosCos » 03 gru 2010, 17:28

Witajcie. Potrzebuję lutownicy gazowej, do max. 200zł, a im tańsza tym lepiej. Czytając artykuł ,,Wszystko o lutowaniu'' postanowiłem wejść na stronę RENEX i poszukać lutownicy portasol profesional, znalazłem 2, za 122 i 188 oraz natknąłem się na super-pro za 167zł.
Problem polega na tym, że profesional za 122zł ma 1 grot i 90minut pracy, a super-pro za 167zł też 1 grot ale 2godziny pracy, a profesional za 188zł to pełen zestaw i 90minut pracy, a groty to około 25zł. Ponadto pokusiłem się o wejście na sklep.atv.pl i znalazłem ten sam zestaw który w renexie kosztuje 188zł, za 136zł, ale nie do końca jestem pewien, czy to to samo, bo w sklepieatv pise, że czas nagrzewania się grota to 40s, a renexie 20s.
I się już w tym wszystkim pogubiłem, czy kupić zestaw, czyli gąbka wszystkie groty itd., czy kupić samą lutownicę.
Zamieszczam linki, do wszystkich rzeczy, o których wspominałem:
- Portasol profesional - sklep.atv.pl
- Portasol profesional - renex
- Portasol super-pro - renex - w przypadku tego zestaw kosztuje 308zł czyli nie wchodzi w grę.

Proszę o porady.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 gru 2010, 22:24

Mam portasol superpro i po pewnym czasie uzywania groty poumierały, więc bezwzględnie polecam zestaw. Groty w zestawie są dużo tańsze :) Wiem, że w zestawach coś się zmieniało, najlepiej będzie jeśli dopytasz w renexie ile i jakich grotów się w nim znajduje. Pozatym to dobre lutownice ;)
Upewnij się, czy to nowy zestaw (więcej gortów) czy stary (mniej grotów) zanim będziesz kupował, bo może się okazać, że stracisz zamiast oszczędzić ;)

KtosCos
-

Post autor: KtosCos » 03 gru 2010, 22:39

Kulpina pisze:Upewnij się, czy to nowy zestaw (więcej gortów) czy stary (mniej grotów)
O tym to ja nie wiedziałem. Zapewne ten zestaw ze sklepu ATV posiada mniej grotów niż ten w renexie, ale dla pewności sprawdzę. Jeszcze jedno pytanko, na ile mniej-więcej starcza ci butla z gazem 250ml, albo ile wynosi cię to miesięcznie?
Od razu mógł byś powiedzieć jak dać jakiś plusik czy coś bo z miłą chęcią bym ofiarował :)
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 gru 2010, 23:00

Plusiki na tym forum nie istnieją ;) Ale to nie ważne.

Ten zestaw z AVT, może być identyczny jak w renexie, może po prostu jest przecena, bo zalega 3 lata i chcą się pozbyć? :mrgreen: Ale zapytaj czy na pewno i ilością grotów kieruj się przede wszystkim.
Co do czasu pracy, to nie uświadczyłem tych 4 godzin na jednym napełnieniu. Zawsze wydaje mi się, że idzie dużo szybciej (może to złudzenie, ze stoperem nie mierzyłem).
Co do kosztów:
W sumie nie używam tego dużo, ale wypaliłem wszystkie groty z zestawu (aż sam się dziwię) i chyba aktualnie mam napoczętą dopiero trzecią lub czwartą butle gazu Ronson 300ml. (Używaj tylko dobrych - czystych gazów). Nie sądzę więc by były duże :) Normalnie używam jednak kolbówki na prąd, gdy mam dostępne zasilanie, choć i tu widać przewagę gazówki - brak kabla jest znaczną wygodą :) Wolę jednak zużywać tanią kolbówkę która kosztuje tyle co jeden grot do portasola :D

KtosCos
-

Post autor: KtosCos » 04 gru 2010, 8:57

Wielkie dzięki! Teraz już wszystko wiem :)
Trzymaj się ciepło! Pozdrawiam! :)

ODPOWIEDZ