Laickie pytanie o woltomierz.

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
cooleyorz
-

Laickie pytanie o woltomierz.

Post autor: cooleyorz » 24 paź 2010, 20:22

Witam.

Mam pytanie o analogowy woltomierz prądu stałego. Chciałbym mianowicie wiedzieć, czy mierzy on tak naprawdę uśrednioną wartość napięcia? W sensie, czy przy mierzeniu napięcia na wyjściu prostownika dwupołówkowego pokaże wartość o połowę niższą od amplitudy impulsów?

Z góry dziękuję za odpowiedź, nie złośćcie się na mnie - nieuka :lol:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 24 paź 2010, 21:42

Pewnie chodzi Ci o funkcję True RMS - z tego co wiem, to analogowe mierniki jej nie mają, ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 24 paź 2010, 22:04

Tak, miernik analogowy mierzy uśrednioną wartość napięcia. Wynika to z bezwładności wskazówki :D Wszystko zależy od częstotliwości. Jeśli 10 jest 1Hz, to wskazówka będzie nadążała się przemieszczać za zmianą napięcia, więc pomiar będzie wskazywał wartość chwilową. Jeśli to będzie sieciowe 50Hz, to wskazówka nie będzie nadążać, w skutek czego będzie wskazywać wartość średnią napięcia (nie skuteczną), ewentualnie trochę drgając przy tym. Właściwie to ta wartość może być trochę wyższa od średniej ze względu na właściwości mechaniczno-elektryczne miernika.

W kontekście miernika DC nie ma co w ogóle mówić o wartości skutecznej, bo taki miernik z założenia ma mierzyć napięcie stałe i do innych się nie nadaje.

cooleyorz
-

Post autor: cooleyorz » 25 paź 2010, 15:07

dziękuję za odpowiedź, o to właśnie mi chodziło :)

ODPOWIEDZ