Czas lutowania hotair

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Czas lutowania hotair

Post autor: Kulpina » 26 lip 2010, 10:48

Dopiero co wczoraj odpakowalem paczkę z nową stacją hotair pt 852. Mam więc kilka pytań, szczegolnie odnośnie lutownia BGA i innych układzików.
Na filmikach na youtube obrazujących wymiane tych ukladów lutowanie bga polega na tym, że caly układ grzeje się bardzo długo i od góry (czyli caly uklad musi sie nagrzać, a dopiero potem roztapia się cyna z kulek bga).
Czy i dlaczego takie coś nie uszkadza układu? Przy lutowaniu przewlekanym lutuje sie szybko, żeby jak najmniej rozgrzać elementy, poleca się różne metody, żeby tylko nie przegrzać elementów. A tu? Grzejemy caly, maly i delikatny układ.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 26 lip 2010, 11:00

a nie chodzi przypadkiem o czas? może te 300st wytrzyma przez jakiś czas żeby kulki zdążyły się rozpuścić...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 lip 2010, 11:06

?
No właśnie mówię, że chodzi o czas :mrgreen:
Tylko dlaczego ten układ wytrzymuje rozgrzanie do 300 stopni przez kilkanaście sekund?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 26 lip 2010, 11:14

no właśnie! może tak są zrobione że wytrzymują. albo są zrobione z materii niewrażliwej na temperaturę :mrgreen:
bo z tego co ja oglądałem to strumień gorącego powietrza jest bardzo kierunkowy...
możesz dać lakiegoś lina do tych filmów?

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 26 lip 2010, 12:47

Układy BGA są projektowane tak, by wytrzymać lutowanie hot air. Inna sprawa, że układ trzeba nagrzewać dosyć wolno, by temperatura była mniej więcej równa w całej strukturze układu. W przypadku szybkiego miejscowego nagrzania powstają naprężenia, które mogą uszkodzić strukturę.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 lip 2010, 14:10

Tzn. ja widziałem na YouTube jak gościu naprawiał Xboksa 360 palnikiem gazowym, co prawda grzał go przez radiator, ale naprawił. Więc jak widać są różna metody na BGA, ale układy scalone na pewno są tak zaprojektowane aby wytrzymać lutowanie, inaczej nie można by ich stosować, co innego gdy w pobliżu scalaka był by jaki element wrażliwy na temperaturę, no wtedy sprawa mogła by się skomplikować.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 26 lip 2010, 22:17

Tak w tedy warto zaopatrzyć się w folie aluminiową i ewentualnie odpowiednią taśmę wytrzymującą wysoką temperaturę

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 lip 2010, 16:23

O tu ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=JB1InDsWCjQ&feature=fvw
strumień faktycznie bardzo kierunkowy pod kątem 90st na układ przez kilkadziesiąt sekund :mrgreen:

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 29 lip 2010, 20:25

Wielce przydatny byłby taki wynalazek jak podciśnieniowy chwytak ( o odpowiednim rozmiarze ) dostępnym wraz ze stacją JBC - http://www.tme.eu/html/PL/jbc-am-2a-sys ... pelny.html . Szkoda tylko, że te stacje tyle kosztują. Spotkał się może ktoś z Państwa ze sprzedażą tylko takich chwytaków?

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 29 lip 2010, 22:14

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 30 lip 2010, 11:16

Adam, ja pozytywne próby przeprowadziłem z opalarką tego typu: http://www.youtube.com/watch?v=hzfTUHublRU jednak z zamocowaniem na statywie. Do ochrony reszty elektroniki używałem taśmy aluminiowej zbrojonej stosowanej w technice wentylacyjnej/klimatyzacyjnej. Nadal jednak jakiś dobry chwytak potrzebny jest...

ODPOWIEDZ