Kalkulator Casio FX - 61F

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Kalkulator Casio FX - 61F

Post autor: Luminofor » 25 lut 2010, 18:54

Witam. Chciałbym zapytać o opinie o tym kalkulatorze jako że jest to kalkulator dla elektroników. Rozważam jego zakup. Obecnie mam Casio FX-570ES . Czy w stosunku do niego jest w fx-61F coś nowego, przydatnego itp? Czy warto go kupować, mając 570ES ?
Studiuję elektronikę 2 rok.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 lut 2010, 20:37

Cóż, moim zdaniem prawdziwemu elektronikowy w fachu taki bajer się może przydać. Ale jeśli byś go używał tylko na studiach, to wątpię w sens tej inwestycji. Zadania "kolokwialne" nie wymagają takich funkcji bo nie są tak skomplikowane jak problemy spotykane w praktyce, a poza tym raczej wymagane jest aby pokazane było w rozwiązaniu jak się coś liczy, a nie tylko podanie wyniku.

Ja osobiście jestem teraz na czwartym roku elektroniki i mam od początku wyłącznie ten kalkulator - http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_tem ... 765564.jpg :D Darmowy dodany do jakichś zakupów w sklepie wysyłkowym które mama robiła. Do tej pory na kolokwiach czy egzaminach raczej nie miałem zapotrzebowania na bardziej wyszukane funkcje. Jedyny problem to całkiem niedawno spędziłem 10min na szukaniu logarytmu o podstawie 2 ("przecież musi gdzieś tu być bo kiedyś liczyłem!") ... tylko że zapomniałem że się oblicza dwa razy log dziesiętny i dzieli wyniki :P

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 lut 2010, 23:40

Tak pytam bo mam starego Casio fx-3600Pv który z wyglądu jest niemal identyczny i zaciekawił mnie ten fx-61F.

Casio fx-3600Pv:
Obrazek

a to fx-61F
Obrazek

ODPOWIEDZ