Płytki prototypowe [stykowe].

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 18 sie 2009, 15:24

kayron pisze:Poszukaj w sklepach w swojej okolicy.
Szukałem i nic. Nie ma, a miasto 80tys

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 sie 2009, 9:46

No tak jak pisałem w poprzednim temacie. To jest kwestia tego, że płytki z avt to porzadny sprzet vellemana, a te z allegro są tańsze nie tyle z powodu zdzierania avt, czy wysokich cen u vellemana, co po prostu gorszej jakości.
Pamiętam, że atmege to chyba kleszczami dociskałem, żeby sie trzymała w płytce z allegro, bo innego sposobu nie było. Nawet zastosowanie podstawek precyzyjnych nic nie dawało.
Kupiłem 4 małe płytki w avt już jakiś czas temu i do teraz wszystko chodzi idealnie. układy sie trzymają, nic się nie psuje. Może akurat trafisz na allegro na dobra płytke, ale równie dobrze mozesz dostac to co ja. Te płytki sie jakoś różnią w obrębie jednej serii, bo jedni mówią, że im działa, inni ze wystarczaja podstawki, a mnie np. nie działały wogle.

P.S.W koncu pomogło zdarcie plastiku z wierzchu o kilka mm i działa, ale nie powiem jak one teraz wyglądają...

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 20 sie 2009, 10:08

To, że dobre jest drogie jest starą i sprawdzoną oczywistą oczywistością. Można pić Coca-Colę za 4,80PLN za 2l, można też pić napój Coca-Colo podobny za 1,5PLN za 1,5l ( woda z cukrem i karmelem ). Można też kupić chińską podróbkę samochodu za 1/10 ceny oryginału. Kupować tanie rzeczy może ten, kto ma pieniądze. Prosty przykład z życia wzięty podał Kulpina - kupił dziadostwo i później musiał kupić i tak droższe - wniosek: pieniądze wyrzucone w błoto. Jednakże sam musisz zadecydować, czy kupić droższe płytki i mieć święty spokój, czy też tańsze i narażać się na problemy z użytkowaniem.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 paź 2009, 11:59

Kupiłem SD12N. Co o niej myślicie?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 paź 2009, 12:51

Luminofor pisze:Kupiłem SD12N. Co o niej myślicie?
jeśli bawisz się cyfrówką to często będzie brakować pól , ja mam 2 takie, a czasem jeszcze brakuje

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 paź 2009, 13:14

alaris pisze:W Poznaniu na Kwiatowej maja takie cos http://starter-kit.nettigo.pl/wp-conten ... dboard.jpg za chyba 22zl. BTW. Kwiatowa jest jak sie schodzi z Polwiejskiej.
Właśnie tam kupiłem. taką. 21zł :) Dzięki za namiar. Dobry sklep. Nazywa się Eda. (nie reklamuję żeby nie było ;) ).

@up: a można SD12N łączyć? Wtedy by się chyba nadawały do cyfrówki?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 paź 2009, 14:34

Jak masz taka to istnieje taka możliwość
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/produ ... 79fccf.jpg

kwarc
-

Post autor: kwarc » 12 paź 2009, 19:51

Witam . Kiedys myslalem o kupnie tych plytek ale tak sie niestalo i stosuje inna metode budowy ukladow doswiadczalnych , duzo tansza.Moze to kolegow zainteresuje. Mianowicie wziolem plytke laminatu i pociolem warstwe miedzi tak ze tworzy pola lutownicze + pola zasilania.Pozatym wykonalem kilka mniejszych plytek modulow np.wzmacniacze operacyjne itp.Oczywiscie montaz polega na lutowaniu od strony miedzi wszystkich elementow ale przebiega dosc szybko.Ta metoda ma pewna zalete ,mozna bardzo tanio miec kilka takich plytek i nietrzeba demontowac ukladow .Czasem wracam do jakiejs konstrukcji po jakims czasie :) i wtedy jak znalazl
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 14:43 przez kwarc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 paź 2009, 20:20

kwarc pisze:Oczywiscie montaz polega na lutowaniu od strony miedzi wszystkich elementow ale przebiega dosc szybko
Jak dla mnie to tylko na parę układów ,bo co się stanie jak pole lutownicze będzie grzane 10 raz, albo 50 razy?Albo jeśli będzie trzeba przesunąć układ scalony o 1 rząd w lewo ? 20 pln za płytkę a wygoda nieporównywalna .

ps: kiedyś tez lutowałem na uniwersalkach wiec mam trochę poglądu o tej metodzie :smile:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 12 paź 2009, 20:43

A co jeśli ja nie chcę lutować? ;) Koronny argument dla stykówek to ten brak lutowania :mrgreen: Mam też do nich lutowane moduły, typu stabilizator 5V itp, które można dołączyć, ale ogólnie robiąc prototyp lutownica nie musi być włączona, nic nie śmierdzi itp.

kwarc
-

Post autor: kwarc » 12 paź 2009, 20:58

Mialem na mysli montaz calosci od strony miedzi a nie montaz przewlekany.Co do lutowania i odparzania miedzi to zawsze stosuje stabilizacje temperatury grota lutownicy.Cala zaleta tego sposobu polega na tym iz plytke prototypowa robi sie w 5 min przy pomocy metalowej linijki i kawalka brzeszczota do ciecia .Oczywista zaleta jest pewnosc polonczen , np. mozna z powodzeniem uruchamiac i testowac uklady duzych mocy.Natomiast klopotliwe jest uruchamianie ukladow cyfrowych .Sa zalety i wady.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 14:45 przez kwarc, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ