Dylemat lutowniczy cz.2

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 11 paź 2009, 20:07

:arrow: Luk35, z własnej praktyki mogę Ci szczerze polecić model XY136ESD - sam używam go od lat, powstało na nim naprawdę sporo projektów oraz różnych dodatkowych rzeczy (pobielanie, przelutowywanie różnych drobiazgów etc.). Spisuje się świetnie. Oczywiście, jak w każdym sprzęcie, potrzeba kilku akcesoriów dodatkowych-warto zaopatrzyć się w 3 rodzaje grotów, ten najcieńszy 0,4mm, standardowy (taki jak w zestawie fabrycznym) oraz gruby, do dużych lutów. Z boku, w podstawce, są otwory do przechowywania grotów, co ułatwia pracę i uniemożliwia zgubienie "końcówek". Aha, i dokup sobie dobrą gąbkę.

Pozdrawiam,
Przemotronik

Luk35
-

Post autor: Luk35 » 12 paź 2009, 17:05

Dzięki :) Ten schowek na groty to musi być bardzo fajna sprawa :)
Miał może ktoś styczność z LF-1000 :?: Zaciekawiła mnie w nim funkcja przejścia w stan czuwania. W praktyce przydatne to jest :?:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 paź 2009, 13:46

W zasadzie każda stacja będzie dobra - lepiej jednak kupić taką o trochę większej mocy grzałki (ok. 60W).
Ja akurat korzystam z Elwik'a, ale i pozostałe wyglądają na przyzwoite. Wyświetlacz można traktować jako (przydatny) dodatek, jednak ważnym czynnikiem jest dostępność dodatkowych grotów - kupienie stacji samej w sobie to dopiero początek.
No i tak jak zostało to wspomniane wyżej - dobra gąbka/czyścik do grotów też się przyda...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 13 paź 2009, 13:59

Osobiście czyszczenie grotów mnie denerwuje. Grot sam w sobie trochę przeszkadza, sporo cyny często zostaje na grocie i potem co chwile trzeba go czyścić, bo ta wypalona cyna nie pozwala na wykonanie ładnych połączeń. Dlatego planuje zakup hotaira z allegro ;) takiego za 200zł :mrgreen:

Luk35
-

Post autor: Luk35 » 16 paź 2009, 22:56

marcing pisze:W zasadzie każda stacja będzie dobra - lepiej jednak kupić taką o trochę większej mocy grzałki (ok. 60W).
Miałem tanią kolbę, taką podłączaną bezpośrednio pod gniazdko, miała 60W i trochę zeszło zanim się nagrzała. W Solomonach nie jestem przekonany właśnie co do mocy grzałki (48W). Spotkałem się z teorią, że linijka diodowa, taka jak w Solomnach, jest lepiej widoczna pod dużymi kątami niż wyświetlacz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 paź 2009, 13:12

Kiepski wyświetlacz LCD jest nieczytelny przy większym kącie obserwacji.

Wyświetlacz LED podobnie jak linijka LED jest dobrze widoczny przy większych kątach.
Widoczność przy bardzo dużych kątach jest zależna od tego, czy jest montowany na równo z obudową, czy w głębokiej wnęce (taka wnęka może go skutecznie zasłonić).

ODPOWIEDZ