Transformator

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

Transformator

Post autor: Merki_1988 » 11 lip 2009, 14:26

Mam taki transformatorek, nieduży, z jakiegos ukłądu elektronicznego. Po sprawdzeniu wyszła mi dośc dziwna rzecz...otóż wychodzi z niego 5 kabli (2 do jednego uzwojenia, 3 do drugiego)...te 2 wziąłem pierwotnie jako uzwojenie pierwotne i podłączyłem (najpierw przez próbówkę) do sieci, zaś uzwojenie wtórne to 3 kabelki:2 niebieskie i czarny (myslałem, że to jakiś z napięciem symetrycznym i w dodatku podwyższający napięcie, gdyż te 3 kabelki sa niewiele grubsze od np. pojedynczej żyly skrętki)...W efekcie na tym wyjściu mam 2 napięcia po 20 V. Pytanie tylko dlaczego są one takim cienkim drucikiem? Czy to napewno jest zwykły transformator czy coś innego i czy może się okazać, że te uzwojenia są na odwrót niż myśle i np. MOJE wtórne to w efekcie pierwotne zasilane z 20 V i dające na wyjściu 230V? Ktoś się już z tym spotkał?

Podsumowując: na jedno uzwojenie idą 2 grubsze przewody (myślałem że to pierwotne) i da się je podłączyć do 230V.

Zaś z 2 uzwojenia wychodzą 3 cieniutkie kabelki (2 niebieskie i jeden czarny) i mierząc te niebieskie względem czarnego jest 2x 20V.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 11 lip 2009, 16:27

Jeśli to trafo sieciowe to uzwojenie pierwotne powinno być nawinięte cieńszym drutem niż wtórne. Trzeba zobaczyć jeśli widać coś z pod izolacji, jeśli nie to zmierzyć (pierwotne - cieńszy drut, większa rezystancja).

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 11 lip 2009, 18:12

Wiatm
jest to najzwyklejszy transformator -pierwotne 2 przewody , a wtórne podwójne z dzielonym uzwojeniem . Z twojego opisu wnioskuje ze kabelki wyjściowe to dolutowane przewody i ich grubością nie idzie się sugerować , najlepiej wziąć omomierz i zmierzyć rezystacje . Jak już wspomniał michalstec1, rezystancja pierwotnego jest wielokrotnie większa od wtórnego . W trafach kilkuwatowych rzędu kiloom , w trafach mocy [300-500W] będzie rzędu dziesiątek omów

ODPOWIEDZ