Cyfrowa regulacja temperatury łaźni 30-500 st C i czujnik.

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
aktus
Użytkownik

Cyfrowa regulacja temperatury łaźni 30-500 st C i czujnik.

Post autor: aktus » 23 mar 2009, 9:51

Witam serdecznie.
Potrzebował bym zrobić sterownik temperatury w zakresie 30-500 stopni. Sterownik ów powinien być sterowany cyfrowo i działać z dokładnością do jednego stopnia lub jeszcze większą. Największym problemem będzie tu raczej czujnik. Znalazłem 2 czujniki PT106054 lub PT106053 ( są dostępne w tme ). Czy ktoś mógłby zaproponować ewentualnie lepsze rozwiązanie dotyczące czujnika? Sam sterownik jako taki będzie sterował temperaturę łaźni olejowej opartej na elektrycznej kuchence "jednopalnikowej" o mocy 2kW. Kuchenka ta posiada już regulację temperatury na pokrętle, jednakże nie rozbierałem jej jeszcze i nie wiem co dokładnie siedzi w środku ( podejrzewam, że jakiś triak ). Jaki mikroprocesor proponowalibyście do takiego zastosowania i czy ewentualnie macie może jakiś schemat - było by to conajmniej bardziej niż bardzo pomocne, bo odpada w tym momencie zabawa z opracowywaniem schematu. Podejrzewam, że dla uzyskania takiej dokładności w takim przedziale powinien być użyty uC lub przetwornik ad przynajmniej 12 bitowy. Może być stosunkowo wolny - kilka, kilkanaście próbek na sekundę powinien wystarczyć.

Pozdrawiam,
aktus

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 23 mar 2009, 10:43

Z tego co zrozumiałem z opisu czujnika ma on dokładność 0,2% czyli dla 500st. wychodzi 1st. zatem większa dokładność raczej nie wchodzi w gre. Rozdzielczość można mieć dowolną. Co do procesora to w zasadzie obojętne jaki '51/AVR/PIC wszystkie się nadają. Przetwornik najlepiej użyć 12bit (nieliniowość większości to zdaje się +-1LSB więc wychodzi 11bit) albo i 16bit - zawsze pewniejszy pomiar (większa dokładność) tym bardziej że przy wyświetlaniu nie musisz pokazywać setnych stopnia. Schematy podłączenia takich czujników RTD (to się chyba zwie w notach) są zazwyczaj w PDF'ach przetworników.

Schematów można też poszukać na stronach producentów mikrokontrolerów w notach aplikacyjnych - np. microchip ma sporo przykładów. Często przy notach są dostępne kody źródłowe.

ODPOWIEDZ