bieguny zasilacza
bieguny zasilacza
Mam zasilacz 9V/500mAh który daje prąd przemienny, jak zrobić żeby zamiast przemiennego dawał prąd o stałej biegunowości.
Heh a ja skończyłem technikum elektroniczne i o takim cudzie nie słyszałem jak zasilacz AC/AC, prawidłowa terminologia to wg mnie przetwornica AC/AC.
Zasilacz (np. sieciowy) zawsze daje na wyjściu przebieg stały (w uproszczeniu).
[ Dodano: 2008-07-21, 23:40 ]
timo66, zasilacze stosuje się do zasilania napięciem stałym urządzeń elektrycznych i elektronicznych, mostek Gretz'a nie prostuje w dosłownym tego słowa znaczeniu, tylko odwraca ujemne połówki sinusoidy, potem filtr wygładza, przechodzi przez stablilizator i Uwy=const jest podawane do obciążenia na wyjściu zasilacza.
Zasilacz (np. sieciowy) zawsze daje na wyjściu przebieg stały (w uproszczeniu).
[ Dodano: 2008-07-21, 23:40 ]
timo66, zasilacze stosuje się do zasilania napięciem stałym urządzeń elektrycznych i elektronicznych, mostek Gretz'a nie prostuje w dosłownym tego słowa znaczeniu, tylko odwraca ujemne połówki sinusoidy, potem filtr wygładza, przechodzi przez stablilizator i Uwy=const jest podawane do obciążenia na wyjściu zasilacza.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2008, 22:41 przez Luminofor, łącznie zmieniany 1 raz.
nie prostować a obniżyćLuminofor pisze:przecież zasilacze stosuje sie właśnie aby wyprostować napięcie i prąd
do prostowania jest prostownik [tz. mostek Gretz'a]
to mało słyszałeśLuminofor pisze:Heh a ja skończyłem technikum elektroniczne i o takim cudzie nie słyszałem jak zasilacz AC/AC, prawidłowa terminologia to wg mnie przetwornica AC/AC
choćby transformator/ zasilacz separacyjny
A jednak:Heh a ja skończyłem technikum elektroniczne i o takim cudzie nie słyszałem jak zasilacz AC/AC
http://www.cyfronika.com.pl/zas2000N.htm
http://www.tatarek.com.pl/index.php?kat=z&podkat=z1
Ostatnio zmieniony 21 lip 2008, 22:49 przez novice, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZenekBębenek
- -
Wg. definicji na Wikipedii:Sam transformator to nie zasilacz
Wg. tej definicji, nie jest zaznaczone, że napięcie na wyjściu musi być wyprostowane. Czyli w skrócie jest to urządzenie które dostosowuje energie występującą np. w sieci na rodzaj energii, której potrzebuje zasilane urządzenie.„Zasilacz – urządzenie służące do dopasowania dostępnego napięcia do wymagań zasilanego urządzenia”