Soldermaska

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 13 sty 2008, 18:21

Tę akurat SENO 3211.
Mam chyba na oku sposób na posrebrzanie otworów... Cała teraz nadzieja w odczynnikach chemicznych Alka.
Trzymajcie kciuki. :grin:

[ Dodano: 2008-01-14, 22:46 ]
Koniecznie trzeba ulepszyć metodę czyszczenia i cynowania "padów". Koniecznie.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 15 sty 2008, 11:35

Próbował ktoś pozbywać się tonera za pomocą myjki ultradźwiękowej?

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 22 lut 2008, 15:54

Witam kolegów.
Używam lakieru EnSolder i nie wiem jak wy ale mam mały kłopot z nim. Po wyschnięciu jak już chcę lutować elementy cyna normalnie lepi się do lakieru. I zamiast ładnie przylegać do pól lutowniczych to rozlewa się też lekko wokół. I brzydko to wygląda. Miał ktoś też taki problem?
Myślałem, że może nie nagrzewam go dobrze ale ustawiłem większą temperaturę - ok 190-210° i dzieje się to samo. Spróbuje jeszcze płytkę w acetonie wymoczyć może to coś da.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 22 lut 2008, 20:28

No trochę się lepi, ale nie aż tak, żeby się rozlało z pola lutowniczego. Może za dużo cyny albo za wysoka temperatura lutowania. A smarujesz płytkę topnikiem?

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 22 lut 2008, 20:32

Zachdzę w głowę i zupełnie nie wiem co się dzieje. Mi nic takiego się nie robi.
A nie pomalowałeś EnSolderem przypadkiem płytki pocynowanej, w dodatku grubo, inaczej niż chemicznie?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 22 lut 2008, 21:40

-> PiotrekEl
jak długo wygrzewałeś płytkę? Ja wkładałem swoje PCB na 20-25 min do temperatury ok. 160 - 170°C i nie miałem później problemów. Całość ładnie przylega, nic się nie klei (podczas malowania nie żałowałem lakieru).
Aceton rozpuszcza ten lakier.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 22 lut 2008, 22:02

Może przesadziłem z tym rozlewaniem trochę ale jednak cyna się lepi do lakieru.
Płytki topnikiem nie smaruje. A lepiej smarować?
Smaruje wytrawioną płytkę tylko EnSolderem i też nie żałuje. Nie cynuje. Lakier przylega ładnie i wygląda super tylko lepi się cyna do niego tak samo jak do pól lutowniczych. A nawet lepiej. I to nie przez nadmiar cyny. Płytkę grzeję ok 20-30minut.
Jak na razie robiłem tak tylko z 3 płytkami. Lakier z pól usuwałem ręcznie i na następną nałoże sobie toner bo to jest trochę męczące.
A wy co robicie z płytką po nałożeniu lakieru?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 23 lut 2008, 11:40

Ja tylko zdrapuję lakier z pól lutowniczych i wiercę otwory. Później ewentualnie nakładam niewielką ilość cyny na pady albo od razu lutuję elementy przy użyciu odrobiny pasty. Muszę jeszcze wypróbować metodę ze smarowaniem pól rozpuszczoną kalafonią.
Może przesadziłem z tym rozlewaniem trochę ale jednak cyna się lepi do lakieru.
W moim przypadku lakier zapobiega rozlewaniu czy przyklejaniu się cyny.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 23 lut 2008, 21:28

Mnie się lepi czasem do lakieru, ale to wtedy gdy dłużej podgrzeję. Może to jest powodem - za wysoka temperatura.
Po posmarowaniu topnikiem cyna lepiej sie rozpływa po całym polu lutowniczym, bez topnika czasem jest problem z równomiernym rozprowadzeniem.

markosik20
-
Kontakt:

Post autor: markosik20 » 29 lut 2008, 1:12

PiotrekEl pisze: Płytki topnikiem nie smaruje. A lepiej smarować?
Zarówno przy "wydrapywaniu" oraz zmywaniu acetonem pola lutownicze MUSZĄ być pokryte grubą warstwą topnika podczas cynowania. Dlatego że temperatura wygrzewania powoduje utlenianie się miedzi i im dłużej się ją wygrzewa (zwłaszcza w wyższej temperaturze) tym gorzej do takiej miedzi coś przylutować. A cyna bez topnika "przylepia" się do wszystkiego :wink: i czasami nawet topnik w cynie to za mało.
Proszę nie żałować topnika, jeżeli lakier jest dobrze wypalony to po lutowaniu można śmiało zmywać wszystkimi płynami na bazie alkoholu (spirytus, izobutan itd.), można też acetonem ale trzeba to robić bardzo delikatnie.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 07 mar 2008, 21:59

Witam ponownie. Zrobiłem kilka kolejnych płytek, tzn soldermaskę na kilku płytkach i okazało się że cyna się tak klei do lakieru kiedy jest przegrzany. Miałem po prostu za dużą temperaturę ustawioną.
Jeszcze jedno pytanie. Czy można ten lakier czymś rozjaśnić? Chodzi o to że jak zrobię soldermaskę z obu stron to potem opis (oczywiście kolor czarny) bardzo słabo widać.Przy czerwonym lakierze to jeszcze widać ale przy zielonym to już niewiele.
Chyba że macie jakiś inny sposób na opis? Ja przenoszę z folii na gorąco czarny toner.

ODPOWIEDZ