Oscyloskopy 2x20M lub lepsze (np. HC-3502C)

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Oscyloskopy 2x20M lub lepsze (np. HC-3502C)

Post autor: przemotronik » 09 sie 2007, 20:02

Witam :!:

Jako że moj post dotyczący oscyloskopu CQ5620 nie spotkał z zainteresowaniem, zwracam się z prośbą o opnie na temat oscyloskopu HC-3502C. Podobno jest on (prawie) niezniszczalny :wink: i cieszy się dobrymi opiniami. Proszę więc Was o wszelkie uwagi i opinie na jego temat.
Jeżeli zaś nie znacie tego modelu, to napiszcie proszę o tym, jakich sprzętów Wy używacie w swojej praktyce-czy to w domu, czy na uczelni lub w pracy. Planuję zakup oscyloskopu, lecz mam w głowie niezłą "sieczkę" danych-które modele są dobre, godne uwagi, a które są niewarte swej ceny. Bardzo proszę o wypowiedzi.
Dodam, że głównie zależy mi na (przynajmniej podstawowych) pomiarach w układach cyfrowych (uP, CMOS 4000, 74H(C), czasem TTL) oraz układach analogowych (oczywiście nie mam tu na myśli wyższych częstotliwoiści radiowych, lecz np. pomiary czujników, wyznaczanie charakterystyk elementów, może nawet badanie zakłóceń w obwodach i anomalii). Zastanawiałem się nad oscyloskopem typu 2 kanały 20MHz, lecz będę bardzo wdzięczny za info o wszelkich innych urządzeniach o podobnych oraz lepszych parametrach.
Myślę, że wiecie już mniej więcej, o co mi chodzi :wink:

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opisy, porady i opinie.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie,
Przemotronik

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 09 sie 2007, 20:25

Oscyloskop cyfrowy serii DS-1000 Ez Digital Co. LTD - razcej dolna półka oscyloskopów cyfrowych. Przesiadka z analogowego była trochę bolesna, obsługa jest czasami męcząca ale możliwości ma dość duże. Chrzest wytrzymałościowy przejdzie od września. Mnie najbardziej dobija bezwład w działaniu :) pokręcisz i czekasz aż sie obraz pozbiera. Jak potrzebne są dodatkowe informacje zdjęcia opisy to daj znać na priv.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 10 sie 2007, 19:29

:arrow: brzozi, Dziękuję za odpowiedź :!: ....

...i proszę o informacje na temat innych oscyloskopów :wink: .

Pozdrawiam Wszystkich
Przemotronik

ODPOWIEDZ