Miniwiertarka

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
TeslaBuilder
-
Kontakt:

Miniwiertarka

Post autor: TeslaBuilder » 28 lut 2007, 13:21

Witam!
Jaką wiertarkę polecilibyście do wiercenia otworów w płytkach drukowanych? Myślałem o czymś takim. wietarki Na przykład UM260.0. Czy to by się nadawało? I jeszcze czy wiecie, czy wiertarki z tej strony są sprzedawane razem z zasialczem, czy trzeba sobie samemu dorobić? A jak nie takie, to jakie? Zaznaczam, że nie mam nieograniczonych funduszy. :grin:
Pozdrawiam.
Znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/item169805994_multi_s ... erka_.html

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 28 lut 2007, 15:36

Ta pierwsza wiertarka wydaję się dobra (przynajmniej jest informacja o wielkości wiertła )
Do niektórych miniwiertarek nie można dac wierteł poniżej 1.5mm, chociaż może da się dokupic samą końcówkę na te najmniejsze :???: przyda się też statyw, pracuje się o wiele szybciej i bardziej precyzyjnie niż samą wiertarką trzymaną w ręce.

pietrucha
-

Post autor: pietrucha » 08 mar 2007, 20:40

Te najmniejsze wiertareczki na 12V są niezłe, ale raczej tylko dla wierteł 1mm. Na większe są trochę za słabe. Poza tym przy dużej ilości otworów ręka szybko się męczy. Dobra jest normalna wiertarka na 230V ze statywem - duża moc, szybka i wygodna. Ja sam ostatnio używam takiej małej multiszlifierki z giętkim wałkiem i dorobiłem sobie do tego przełącznik pedałowy - naprawdę świetna sprawa, nie tylko do wiercenia ale i do cięcia, szlifowania... Niewiele droższa niż zwykła wiertarka.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 mar 2007, 7:21

TeslaBuilder, dziwię się że zakładacie znowu temat który dotyczy wykonywania płytek - zobaczcie tutaj https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=2086 to temat oznaczony nawet jako "ważny temat" tak aby specjalnie nie trzeba było go szukać i tam jest i na temat wiertarek i sposobów wiercenia. Jeśli coś dołożycie tam od siebie to tylko z korzyścią dla innych i wszystko będzie w jednym miejscu :)

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 18 mar 2007, 2:07

Mam jedno spostrzeżenie do podanego linku (troszkę go przejrzałem :) ).
Otóz znajduje się tam opis zmagań naszej miłej koleżanki Nataszy "z metodą żelazkową" i wszysko byłoby ok. gdyby nie to, że linki do zdjęć umieszconych na serwerze Poltronika ,(nie wiem czy nie można umieścić ich na Elportalu...? ) są po prostu nieaktywne :( .

ODPOWIEDZ