miernik
miernik
chciałbym zapytać jaki parametr diody(może nie tylko bo mierze tym także tranzystory) mierzy zakres na mierniku elektronicznym oznaczony znakiem diody , oraz ten zakres przy którym , przy złączeniu przewodów słychać dżwięk(wygląda mniejwięcej tak - ))) ). dzieki za odpowiedz .
ale to chyba jest ok , bo na innym zakresie omomierza jak mierze diodę to nic nie pokazuje , jeszcze raz chciałem zapytać o ten wynik pomiaru jak go rozumiec (czy jest to napięcie jakie przepływa przez diodę w trakcie pomiaru ?, czy może max pod jakim może pracować). a co z wartością pokazaną podczas pomiaru czy ona jest w Voltach czy może w mV.Czy jak mierzę np. tranzystor to czy też to będzie napięcie przewodzenia złącza- np. B-E .
jest to napięcie przewodzenia czyli napięcie spadku na diodzie. jeśli podłączyssz zwykłą diodę krzemową do napięcia 5V to napięcie "za diodą" bedzie wynosić ok. 4,4V bo napięcie przew. diody krzem. to ok. 0,6V. wynik na multimetrze pokazywany jest w mV.
takjacobekal pisze:Czy jak mierzę np. tranzystor to czy też to będzie napięcie przewodzenia złącza- np. B-E .
Czyli podsumowując jeżeli mierzę diodę i wychodzi wynik np.220(przeważnie w tych granicach mi pokazuje) , to spadek napięcia wynosi 220mV. ale prawidłowo powinno być ok. 600mV-bo tyle wynosi spadek napięcia podczas pracy diody. Ale to może być wina mojego miernika , bo kiedyś zagapiłem się i nie przełączyłem zakresu z omów na V i podłączyłem to do sieci 230V - zrobiło bum i tyle , na moje szczęście poszedł tylko rezystor , ale niestety nie mogłem odczytac już jego wartości i wsadziłem tylko zworę . Być moze trzeba będzie go skalibrować. pozdro.
-
Arnold_S.
;-)
Nie skalibrować, tylko naprawić(wstawić taki rezystor, jaki powinien być).jacobekal pisze:Być moze trzeba będzie go skalibrować. pozdro.
W internecie są do znalezienia schematy multimetrów. Nie raczyłeś podać, co to za miernik.
A funkcja badania diod w multimetrach, to tylko taka zabawka. Tester badający "na oko", czy ta dioda przewodzi, czy nie. Jak chcesz dokładnie wiedzieć, w jakich warunkach, jak dana dioda się zachowuje, to trzeba ściągnąć z internetu dane katalogowe(pełno jest takich stron z danymi elementów).
Przykładowo diody LED już nie zbadasz takim miernikiem(to znaczy, nie pokaże Ci spadku napięcia na diodzie). Można tylko ją(diodę LED) zaświecić(i to nie każdą, bo zależy co to za miernik, i jakiego koloru dioda) i przez to stwierdzić działa/nie działa.