FREZARKA CNC HOME MADE ZA 1300zł ! ! !

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Maniak.M
-
Kontakt:

FREZARKA CNC HOME MADE ZA 1300zł ! ! !

Post autor: Maniak.M » 05 mar 2006, 9:32

Witam,

Zbudowałem własno ręcznie frezarkę CNC. Żeby nie powielać tematów zapraszam tu: (Naprawde warto!)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic415652.html

Jest tam sporo zdjęć, długa dyskusja na temat projektu oraz konkurs w krórym biore udział. Jeśli podoba ci się mój projekt proszę o oddanie na mnie głosu (http://www.elektroda.pl/rtvforum/glosuj ... pic=415652)

lordmichu
-
Kontakt:

Post autor: lordmichu » 05 mar 2006, 22:32

Głosowałem już w dawno. Jeszcze w pierwszym konkursie. Projekt wspaniały. Zmotywował mnie do sklecenia sobie takiego czegoś. Tylko, że ograniczają mnie koszty i dostęp do materiałów. Ale na początek użyje elementów zastępczych. Tak na próbę. Tzn. zamiast gwintu trapezowego dam zwykły pręt gwintowany ze zwykłymi nakrętkami itd. I jeśli coś z tego mi wyjdzie, to zrobię krok dalej i zakupie lepsze elementy.

Maniak.M
-
Kontakt:

Post autor: Maniak.M » 06 mar 2006, 16:18

Bardzo się cieszę że moja maszynka zmotywowała kogoś do stwożenia swojego projektu.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 mar 2006, 17:56

:shock: :shock: :shock: Ale jazda :!: Stary rewelacja :!: Naprawdę jestem pod wrażeniem, gratuluję.

Mam pytanko co do sterowania. Jak się komunikują te sterowniki silników z komputerem? Wyczytałem że po lpt, ale jakimś protokołem, czy komputer sam włącza i wyłącza konkretne cewki silników?

Maniak.M
-
Kontakt:

Post autor: Maniak.M » 06 mar 2006, 18:30

Komputer komunikuje się ze steronikami przez port lpt. Jest to komunikacja jednostronna. Polaga za zmienie stanów na poszczególnych pinach z lo na hi i odwrotnie. Każdy pin odpowiada za jedną cewkę. Niewiem czy jasno tłumacze jeśli nie to napisz to postaram się znaleść jakiś opis.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 mar 2006, 20:00

Maniak.M pisze:Każdy pin odpowiada za jedną cewkę.
O to mi chodziło. Myślałem że to jest zrobione na procku i może jakiś moduł trzeba kupić z zaprogramowanym prockiem. Ale jak tak to super, nic nie trzeba tylko program na pc 8) Powiedz czy ta kwota co podałeś na elektrodzie to łącznie z zakupem programu mach2 :?:

Kurczę, chyba zrobię coś takiego :D Mam kilka dobrych silników i od dawna zastanawiałem się co z nimi zrobić żeby się nie marnowały. Wiertarkę też jakąś mam, więc tylko (albo aż :P) zrobić mechanikę zostaje.

Powiedz jeszcze, ten smok i czaszka, to są na szkle :?: Próbowałeś robić takie cuś, że jest wyfrezowany na szybie napis albo logo i jakaś kolorowa lampka świeci w krawędź szyby tak, że ten napis świeci :?: Te obrazki na czwartej stronie na elektrodzie to Ty robiłeś :?:

Maniak.M
-
Kontakt:

Post autor: Maniak.M » 06 mar 2006, 21:07

Cena nie zawiera macha. Mach w wersji darmowej pozwala na wykonanie 1000 lini kodu. Ale można użyć innych programów które są za free i nie mają ograniczeń.

Ten smok i czaszka są na lustrze (szło). A co do podśwetlenia to myślałem o LED-ach, ale niechciało mi się bawić.

Obrazki na czwartej stronie nie są zrobione przeze mnie, ale się przymieżam do robienia takich.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 08 mar 2006, 14:11

Gratuluję, jestem pod wrażeniem :)
Pięknie wykonane, estetycznie przede wszystkim !
Każdy by chciał taką frezarkę, ale koszt wykonania nie jest niski i to poważne ograniczenie (bynajmiej dla mnie :( )
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ