Wykonywanie płytek w warunkach domowych

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 29 gru 2005, 9:22

Odchodzenie lub rozmazywanie tonera na brzegach płytki jest głównie skutkiem stygnięcia całości bez docisku, gdyż laminat i papier mają różną termiczną rozszerzalność liniową.
Żeby to poprawić są dwie proste metody - dookoła rysunku wydrukować margines linią 80..100 mils (to on się będzie najbardziej rozmazywał) oraz studzić całość pod naciskiem.
Wydaje mi się, że robię to szybciej i pewniej:
1) Na krzesło kładę kawałek płyty meblowej, na niej płytkę miedzią do góry, na niej wydruk obrazem do miedzi.
2) Przyciskam rozgrzanym żelazkiem 5 sekund (po 5 sekund przy płytce większej od żelazka).
3) Odstawiam żelazko, kładę na całość kartkę papieru, grubą książkę i siedzę na wszystkim do ostygnięcia.
Wcześniej zeszlifowałem na papierze żelazko tak, że jest zupełnie płaskie.

zdebel
-

Post autor: zdebel » 29 gru 2005, 16:56

hmm ciekawa warjacja, i do tego sobie posiedze :D to zaraz będę testował:D

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 29 gru 2005, 17:12

No dokładnie :lol:
Zauważ ile warunków spełnionych:
1) Miedź jest rozgrzana tylko tak długo, jak to konieczne, więc się mało utlenia.
2) Toner lepiej się trzyma miedzi niż jej tlenku.
3) Trawienie też jest szybsze, jeśli sól ma do pokonania cieńszą warstwę tlenku.
4) Rozgrzewanie i stygnięcie jest zawsze pod naciskiem, więc rozmazanie jest minimalne.
5) W czasie stygnięcia można np. jeść, oglądać film albo przeglądać forum... :D

zdebel
-

Post autor: zdebel » 29 gru 2005, 21:04

qrde no :( znów nie wyszło, niecałkowite odbicie, zarys jest ale nie ma pełnego wypełnienia, wydaje mi sie że ten papier kredowy co mam jest do bani :)

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 30 gru 2005, 9:14

Wydaje mi się, że coś innego, bo jeśli zrobimy dobrze nawet papierem zwykłym, to toner zostanie na miedzi, tylko będzie włochaty.
Przyznaj się co jeszcze psocisz... ;)
Komuś kiedyś też nie wychodziło i dopiero po którejś tam próbie okazało się, że drukował atramentówką... :lol:

zdebel
-

Post autor: zdebel » 30 gru 2005, 15:40

hahaha >.<, ja drukuje na laserówce :D ( u taty w pracy bo sam nie mam :( ), no po prostu nie otrzymuje IDEALNEGO odcisku, nie jest całe zapełnione, tylko np jak idzie ścieżka to w środku niej są jaśniejsze obszary :(, ale nadal próbuje :mrgreen:

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 30 gru 2005, 16:22

A obejrzyj wydruk pod światło. Czy czerń jest równomierna? Bo powodem może być zużycie (porysowanie) bębna kasety drukarki... :(

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 30 gru 2005, 16:53

ja dzis wykonałem następną płytkę, wyszła za pierwszym razem, z tym że żelazko odkręciłem na max. Wyszło idealnie, nie trzeba było nic poprawiać pisakiem! Papier trochę żólty się zrobił od temperatury, ale nic się ścieżkom nie stało.
zdebel -> może masz za małą temp?

zdebel
-

Post autor: zdebel » 31 gru 2005, 12:38

czarutek :D i chyba to jest ten problem :D

anom
-

Post autor: anom » 06 sty 2006, 19:45

Witam Wszystkich

Widze że metoda termotransferu góruje, natomiast ja mam pytanie odnośnie metody fotograficznej.
1. Co polecanie do naswietlenia emulsji ?? ponieważ światło UV nie jest warunkiem koniecznym. Niektórzy proponują np żarówki rtęciowe (po odpowiedniej przeróbce)

2. Czym wywołujecie emulsje po naświetleniu i w jakim stężeniu (ja korzystałem tylko z sody kaustycznej)

Podzielcie sie swoimi doświadczeniami bo ja zaczynam tracić cierpliwość przy termotransferze :P

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 08 sty 2006, 17:05

Widze że metoda termotransferu góruje, natomiast ja mam pytanie odnośnie metody fotograficznej.
1. Co polecanie do naswietlenia emulsji ?? ponieważ światło UV nie jest warunkiem koniecznym. Niektórzy proponują np żarówki rtęciowe (po odpowiedniej przeróbce)
Wystarczy nawet halogen lub zwykła żarówka dużej mocy.Wzrośnie tylko czas potrzebny do naświetlania (np. halogen 500W- ok. 5min).

przemo587
-

Post autor: przemo587 » 08 sty 2006, 18:57

Wiec mozna UV zastapic halogenem,a czy ma to jakies skutki uboczne poza wydluzonym czasem?Halogen silnie nagrzewa wszystko w poblizu,a wiec mamy duzy wzrost tem,moze jakies chlodzenie(wentylator)?Moze ktos szerzej opisze metode fotograficzna?

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 12 sty 2006, 1:58

Wystarczy, że będzie odpowiednia odległość (ok. 1m nie powinno się nic topić :) ) i otwarta łazienka...

boguśbogś
-
Kontakt:

Post autor: boguśbogś » 12 sty 2006, 19:17

Osobiście zrobiłem sobie naświetlarke UV (koszt około80zł) można pod nią wykonywać płytki formatu A4, ze względu na obudowe. Do wytrawiania stosuje środek B327, polecam wszystkim trawi elegancko i nie osadza się na dnie akwarium jak chlorek.
B327 trzymam w specjalnie zrobionym akwarium do wytrawiania z grzałką na dnie. Nadaje się do tego grzałka z akwarium. Wykonywanie płytki wygląda następująco:

1. Wydruk na zwykłym papierze do drukarki.
2. Wycięcie laminatu o potrzebnych rozmiarach.
3. Dokładne umycie laminatu najlepiej jakimś ajaksem albo dosią.:D Następnie spryskanie go positivem. Wsadzenie do pieca na 10 minut w temperaturze 65 stopni celcjusza.
4. Papier na którym jest schemat który chcemy wykonać na płytce zanurzam w oleju roślinnym, następnie osuszam go ręcznikami papierowymi ( można stosować transparent w sprayu, ale po co przepłaćcać olej nadaje się do tego idealnie). Zanurzany jest po to aby ułatwiać przechodzenie promieni UV przez papier.
5. położenie papieru na laminacie pokrytym positivemm, na to nakładam szybe w celu przyciśnięcia papieru do szyby.
6. załanczam naświetlare na 15 minut. UWAGA promienie UV są szkodliwe dla wzroku.
7. Wywołanie płytki w roztworze wody z kretem do udrażniania kranów. 7gram na litr wody.
8. przemycie płytki w wodzie.
9. wstawienie płytki do akwarium. 15 minut i płytka wytrawiona.
10. Wiercenie otworów w płytce wiertłem 1mm, wiertarką z AUCHANA za 25zł, jest to mini wiertarka.
11. lutowanie układu.

12. Satysfakcja z idealnych ścieżek i szybkości produkcji :D :) :D :) :D :D :) :D :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 sty 2006, 19:41

boguśbogś pisze:Osobiście zrobiłem sobie naświetlarke UV (koszt około80zł) można pod nią wykonywać płytki formatu A4
A przyblizyc nam konstrukcje twojej naświetlarki?

ODPOWIEDZ