myjka ultradźwiękowa Sonica 2200 naprawa

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Holender
-

myjka ultradźwiękowa Sonica 2200 naprawa

Post autor: Holender » 30 sie 2022, 21:18

Cześć,

W myjce którą posiadam jeden z przetworników został uszkodzony. Na wskutek dotknięcia jednej z taśm nastąpiło przebicie i uszkodzenie ceramiki przetwornika - popaliło dziury jednym słowem w przetworniku. Niestety takiego przetwornika już się nie da dokupić, pozostaje dopasowanie czegoś innego. Zakupiłem z chin przetworniki ale wiadomo że nie będą od tak pasować, ze względu na rezonans (oczywiście dokupione przetworniki pracują przy 40kHz jak w sonice). Dokupiłem te metalowe tubowe, oryginalne były płaskie.

Narysowałem schemat generatora Sonici. Według tego co ja widzę to są tam dwa klucze z mosfetów które naprzemiennie się zatłaczają i tyle. Według tego co narysowałem wystarczyłoby dopasować cewkę oznaczoną jako L1 do tych nowych przetworników i powinno to zacząć pracować. Mam rację?
Na schemacie jest element oznaczony jako TR? - na zdjęciu widoczne to jest jako ta czarna duża kostka. Myślałem że są to zalane uzwojenia, bo do płytki przylutowane to jest tylko w 6 miejscach, ale jak się przypatrzyłem to widać całe masę punktów cynowych pod tą kostką (pomiędzy kostką a laminatem), więc chyba to jest po prostu cały generator który steruje załączaniem mosfetów. Więc znów... wystarczy chyba dopasowanie tej cewki którą oznaczyłem jako L1 i powinno to chodzić, no bo generator jest osobno. Na schemacie sa zostawione wolne wyjścia w tym TR?, ponieważ są tam jeszcze elementy peryferyjne których nie rysowałem, bo nie są z tego co widzę połączone z elementami wyjściowymi generatora - tzn nie widać jakiegoś sprzężenia z obwodami irf/mosfetów. Prosze się też nie sugerować że są to cewki- to co jest zaznaczone na schemacie w obrębie Tr? - a idzie do baz mosfetów - to jest schowane w tej kostce czarnej wiec nie wiem do końca co to jest. Opór jest około 1,4 ohm na tym. Narysowałem to jako cewki bo tak myślę że to są jakieś cewki
Ogólnie myślałem na początku że to jest jakiś generator Royera, jak w tych chińskich modułach na aliexpres.
Oraz że jako jestem powiedzmy średnio zaawansowany i całe te "rezonansy" zawsze były problemem dla mnie. To mam pytanie. Przy przetwornikach podaje się pojemność i impedancje, oraz częstotliwość pracy. I teraz w rezonansie reaktancje przetwornika (pojemnościowa) i współpracującej cewki się znoszą, to jak ma się do tego podawana impedancja przetwornika? co to jest, Jak to uwzględnić w tym. I jak się to ma do mocy przetwornika i napięcia zasilania przetwornika- nie mogę tego ogarnąć :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Re: myjka ultradźwiękowa Sonica 2200 naprawa

Post autor: KrzysiekK » 24 wrz 2022, 12:30

Czy zauważyłeś, że w tej czarnej kostce jest otwór przez który jest prawdopodobnie jest dostęp co cewki. Cewka ta być może służy do dostrojenia generatora do parametrów przetworników. To jednak tylko moje przypuszczenia.

ODPOWIEDZ