Konwerter PNP->NPN

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Konwerter PNP->NPN

Post autor: gwozdex » 24 kwie 2009, 21:38

Witam!
Poniżej prezentuję kilka zdjęć przejściówki którą wykonałem w celu wykorzystania swoich zasobów. Mianowicie posiadałem kilkanaście czujników indukcyjnych z wyjściem typu PNP czyli takim w którym w stanie aktywnym na wyjściu pojawia się potencjał dodatniej szyny zasilania (obciążenie włącza się zatem pomiędzy wyjście a czujnika a masę). Ja potrzebowałem dokładnie odwrotnego czujnika- NPN.
Schemat pojedynczego toru pokazuje załącznik poniżej (na płytce jest 20 niezależnych przejściówek).
Moje pytanie brzmi czy dałoby się to zrobić prościej lub czy można jakoś poprawić układ. Za opinie dziękuję i pozdrawiam.
Załączniki
8.jpg
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
schemat.jpg

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 24 kwie 2009, 21:52

A na przekaźnikach nie było by prościej? miniaturowe mają mały prąd działania, no i dodatkowo styki przełączane plus separacja galwaniczna ;)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 kwie 2009, 22:15

Witaj!
Nie chciałem stosować przekaźników. Co prawda obciążenie znikome ale jakoś nie mam przekonania do "mini-przekaźników"

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 24 kwie 2009, 22:38

Eetam, najprostsze rozwiązanie, no chyba za wyjątkiem uln ośmio portowego ;)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 25 kwie 2009, 7:51

Ja też nie lubię przekaźników. Mam o wiele większe zaufanie do elementów półprzewodnikowych.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 kwie 2009, 13:26

Jak nie lubisz przekaźników to wstaw transoptory :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 25 kwie 2009, 18:54

Witam!

Nie zależało mi na izolacji glawanicznej. Jeśli chodzi o zastosowanie schalonych tranzystorów (typu ULN2803) to okazało się ze troche trudniej zaprojektować płytkę drukowaną ( tzn. jest to możliwe jak najbardziej ale bardziej pasowało mi PCB z "rozstrzelonymi" tranzystorami).

a na przykład nie należy zastosować rezystora równolegle z diodą zeby ściągał do masy baze tranzystora przy braku sygnału?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 kwie 2009, 20:08

Ta zenerka tam nie jest w ogóle potrzebna.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 kwie 2009, 5:13

Nawet jeśli zasilanie zmiena się w zakresie 12-24VDC?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 kwie 2009, 11:34

Nawet. Tranzystory bipolarne działają prądowo a nie napięciowo, więc ważne jest to żeby prąd bazy mieścił się w odpowiednim zakresie. Jak masz tam rezystor 47k to nawet jak podasz 50V to powinno być ok.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 kwie 2009, 11:50

I o tego typu opinę ( radę) właśnie mi chodziło. Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 kwie 2009, 18:45

Jak wywalisz zenerkę to automatycznie przestaje być potrzebny rezystor 1k. Ale jak sam wcześniej napisałeś można dodać rezystory od "wejść" tego czegoś do masy.

ODPOWIEDZ