Detektor 2 - Radioodbiornik

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ

Podoba Ci się moje radio?

Tak
6
55%
Nie
5
45%

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Detektor 2 - Radioodbiornik

Post autor: AWS 303 » 24 sty 2009, 20:11

Witam.
Jest to moja pierwsza konstrukcja w dziedzinie audio. :smile:

Założenia, Początki, Plany
Postanowiłem zrobić radio. Miało ładnie wyglądać, mieć wejście liniowe i oferować lepszą jakość dźwięku niż chińszczyzna. W związku z tym, że o projektowaniu od podstaw urządzeń elektronicznych nie mam zielonego pojęcia, zdecydowałem się na gotowy zestaw do montażu. Przeszukałem ofertę kitów i wybrałem "Odbiornik UKF FM" z oferty AVT.

Obudowa
Na początku myślałem, że zrobię obudowę. Ale przeszukując piwnicę znalazłem uszkodzony korektor graficzny Diora FS-032. Wywaliłem elektronikę ze środka, trochę wyczyściłem i już była obudowa. :smile:

Budowa
Budowę zacząłem od montażu kitu. Po zmontowaniu i wstępnym sprawdzeniu poprawności działania, rozpocząłem montaż do obudowy. Zasilacz składa się z 6W transformatora, mostka 35A, 2200uF, LM7812, 1000uF. Dwa skrajne potencjometry w obudowie wymieniłem na nowe, o odpowiednich parametrach i wykorzystałem. Reszta jest niepodłączona i robi za ozdobę. Zrobiłem dodatkowe wejście liniowe z sumatorem sygnału stereofonicznego (radio jest monofoniczne), przystosowane do podłączenia CD, oraz wyłącznik kolumny na przekaźniku. Przy wyłączonej kolumnie sygnał "idzie" przez rezystor 6,8ohm 5W. Złącza na kolumnę, antenę i wejście liniowe to RCA, fabrycznie zamontowane w obudowie. Sygnał jest prowadzony przewodami ekranowanymi, natomiast zasilanie i sygnał od wyjścia wzmacniacza poprowadziłem przewodem miedzianym 0,5mm.kw. Jako przewód sieciowy zastosowałem kabel głośnikowy OFC 0,75mm^, aby ładnie wyglądał. Nie lubię prowizorek (choć te są podobno najtrwalsze), więc w środku wszystkie przewody są uporządkowane, a każde połączenie jest solidnie lutowane. Radio zadziałało za pierwszym razem, więc do czegoś się jeszcze nadaję. :smile:

Odsłuch
Podłączyłem kolumnę 10W i puściłem muzykę z CD. Jak na gigantyczną moc 1,2W :mrgreen: zagrało całkiem dobrze. Bas jest zaskakująco dobry, wprawdzie nie ma dobrej kontroli, ani niskiego zejścia, lecz biorąc pod uwagę moc wzmacniacza, jest idealny. Reszta pasma ma podobną jakość jak bas. Radio bije na łeb plastikową chińszczyznę, a moja wieża segmentowa Technicsa bije na łeb to radio. :mrgreen:

Koszty
Kit "Odbiornik UKF FM" - 47,99zł + wysyłka 13,00zł = 60,99zł
Potencjometry suwakowe (vol. + strojenie) - 7,50zł
Części na zasilacz, obudowa i inne drobiazgi - miałem

Proszę o branie udziału w ankiecie

Fotografie

PS. Nazwę zaproponował kolega i tak już zostało... :grin:

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 24 sty 2009, 21:07

Kabel głośnikowy jako sieciowy to kiepski pomysł. Wszelkie kable sieciowe powinny mieć podwójną izolację dla bezpieczeństwa. W http://unitra.eu.org/ to by cię zarżnęli za ten korektor. Obudowa "trochę" za duża. Ogólnie to ładne.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 sty 2009, 21:11

Ostatnio Pan Piotr Górecki podczas zadawania tematu jednego z zadań "Szkoły Konstruktorów" pisał, aby pochopnie nie niszczyć starszych urządzeń elektronicznych. Jak widzimy właśnie Kolega to zrobił :sad:
Został zniszczony korektor graficzny, w dodatku polskiego producenta "Diory". Lepiej było naprawić ten korektor, a odbiornik radiowy umieścić w innej obudowie, choćby plastikowej z serii KMxx. Tym bardziej, że obudowa nie pasuje do tego odbiornika., ma dużo nie wykorzystanych potencjometrów, duże gabaryty, itd. Rozumiem, że mostek prostowniczy 35A akurat kolega miał "pod ręką", bo w zupełności wystarczył by 1A.

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 24 sty 2009, 21:20

Korektor znalazłem w piwnicy, był niekompletny, brakowało połowy części. :sad:
Radio składałem z części, które były "pod ręką", miało być tanie... :smile:

Awatar użytkownika
Speedossq
-

Post autor: Speedossq » 25 sty 2009, 11:56

Mi się radyjko bardzo podoba ,ale widzę ,że zostało pełno pustego miejsca ,wiec może dałoby radę je zmniejszyć? Sam chciałbym umieć takie cuś zbudować...

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 25 sty 2009, 13:45

był niekompletny, brakowało połowy części
Ten korektor oryginalnie był prawie pusty w środku. Był zamknięty w takiej wielkiej skrzyni tylko po to żeby pasował do wierzy.

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 25 sty 2009, 17:44

michalstec1 pisze:
był niekompletny, brakowało połowy części
Ten korektor oryginalnie był prawie pusty w środku. Był zamknięty w takiej wielkiej skrzyni tylko po to żeby pasował do wierzy.
Takie rzeczy, to ja wiem, ale tam nie było kawałka płytki, transformatora, poucinane przewody, itp. :sad:

Awatar użytkownika
miloo1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: miloo1 » 28 sty 2009, 20:29

Wszystko super ale to wielkie. Tak Tak najlepiej krytykować :mrgreen: ogólnie to ładnie zrobione

dominik9419
-

Post autor: dominik9419 » 09 lut 2009, 23:15

A tam czepiacie sie go... Ładne radyjko, fajny pomysł żeby je umieścić w obudowie po korektorze. Niewykorzystane potki można przeznaczyć na barwę lub coś innego (wedle konstruktora), a co do korektora, to kolega AWS303 pisze ze mną na gg, i mówił że znalazł samą obudowę z potencjometrami, więc on tylko wykorzystał obudowę,a nie zniszczył. BTW Unitra Klub to jakaś sekta... ogólnie panuje tam nieprzyjemny klimat... brrrr...

ODPOWIEDZ